Od njega zavisi krhka koalicija: Šta čeka Izrael sa Benetom i može li Netanjahu da se vrati na vlast

14.06.2021

21:07 >> 21:15

0

Jevrejska država od juče ima novog premijera posle 12 godina, a šta se od njega može očekivati za 24sedam analizirao je spoljnopolitički komentator Boško

Od njega zavisi krhka koalicija: Šta čeka Izrael sa Benetom i može li Netanjahu da se vrati na vlast
Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit/Ariel Schalit

Izaelski parlament, Kneset, potvrdio je u nedelju novu koalicionu vladu, pa je Naftali Benet, lider Jamine, i zvanično postao premijer položivši zakletvu. On će na čelu države biti dve godine, dok će druge dve godine u premijerskoj fotelji sedeti Jair Lapid, njegov koalicioni partner i lider stranke Ješ Atid (Ima budućnosti).

Time je juče okončana vlast Benjamina Netanjahua, koji je poslednjih 12 godina bio na mestu premijera, a na njegovo mesto, sticajem okolonosti, došao je čovek kojeg je on uveo u politiku i od kojeg nije očekivao da će pristati na saradnju sa koalicijom u kojoj se prvi put u istoriji nalazi stranka izraelskih Arapa – Raam (Ujedinjena arapska lista). Upravo je Netanjahuovo svrgavanje sa vlasti bilo glavni vezivni element osam stranaka koje su bez obzira na velike ideološke razlike odlučile da sarađuju, pa se mnogi pitaju ima li ova koalicija šansu da opstane u naredne četiri godine.

Na ovo pitanje za 24sedam odgovorio je spoljnopolitički komentator Boško Jakšić, koji je istakao da bi nova vlada mogla da opstane ukoliko bude bilo kompromisa i ako se neka od najvažnijih pitanja ne budu pokretala dok je ona na vlasti.

Boško Jakšić; Youtube Printscreen

– Formiranje ove osmočlane koalicije, koja je sastavljena od ideološki veoma različitih elemenata, nagoveštava da oko ključnih pitanja uopšte neće biti debate, što je kompromis da se koalicija ne bi raspala. Imajući u vidu da je premijer Benet veliki protivnik stvaranja palestinske države, da se zalaže za aneksiju teritorija sa Zapadne obale, a da u istoj koaliciji sede predstavnici izraelskih Arapa, to znači da o palestinskom pitanju neće biti govora, jer tu nema nikakve saglasnosti – objašnjava Jakšić i dodaje:

– Drugo veliko pitanje zbog kog bi se koalicija lako raspala jeste versko pitanje civilnog braka, koje je veoma važno u Izraelu, gde su religiozni Jevreji, kao što su Benet i neki drugi koalicioni lideri, apsolutno protiv bilo kakvih ustupaka sekularnim tendencijama, tako da i o tom pitanju neće moći da se raspravlja, a ono je u Izraelu veoma važno. Drugim rečima, koalicija će se baviti pre svega pitanjem oporavka ekonomije i nastavkom uspešnog izaska iz pandemije, dok će se prioriteti formulisati prema Bajdenovoj administraciji, u pokušajima da se ublaže posedice eventualnog novog nuklearnog dogovora sa Iranom.

Naftali Benet; Tanjug/Ronen Zvulun/Pool Photo via AP

Jakšić smatra da nova vlada neće rešiti političku krizu u kojoj je Izrael već neko vreme, ali da zato ima mogućnost da stvori uslove za buduće postizanje političke stabilnosti.

– Dobija se jedna nova vlada u kojoj će postojati dvojica, da kažem polovičnih premijera, jer će Benet biti na tom mestu dve godine, a trebalo bi, ukoliko kabinet preživi, da ga onda nasledi Jair Lapid, koji je vođa centrističke stranke. Njih dvojica, po dogovoru, imaju pravo veta, što znači da se ni jedan ni drugi tokom svojih skraćenih mandata neće usuđivati da krenu u bilo kakve važnije odluke, što govori da će ovo biti vladavina kompromisa, koja će ključna pitanja ostaviti po strani. Time se suštinski ne rešava politička kriza u Izraelu, ali se udaraju temelji za neku političku stabilnost, pa se za budućnost ostavljaju najvažnija pitanja – kaže on i za naš portal objašnjava zbog čega je za sve lidere Izraela toliko važno mišljenje Amerike i predsednika SAD.

Naftali Benet i Jair Lapid; Tanjug/Ronen Zvulun/Pool Photo via AP

– Bez podrške Amerike, Izrael ostaje sam u arapskom moru. Ta pomoć nije samo finansijska, nego i podrška u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde Amerika uvek stavlja veto na bilo kakve osude ponašanja Izraela prema Palestincima. S druge strane, imajući u vidu snagu i moć jevrejskog lobija u Americi, nijedan američki predsednik ne usuđuje se da ide u neko ozbiljnije zaoštravanje sa Izraelom, jer bi ga to koštalo unutrašnje podrške u samim Sjedinjenim Država. Recimo, Barak Obama je u značajnoj meri ohladio odnose Amerike i Izraela, ali ni on nije smeo da ide preko nekih granica, na primer da osudi ponašanje Izraela u vezi sa Pojason Gaze ili Zapadnom obalom. Bez Amerike Izrael jednostavno ne bi mogao da funkcioniše – rekao nam je Jakšić.

Netanjahu je pre glasanja Kneseta obećao da će se vratiti na vlast, samouveren zbog toga što u parlamentu njegova stranka Likud ima najveći broj poslanika i zbog svega što je postigao tokom vladavine duge deceniju i po. Osim toga, on se oslanja i na slabosti vladajuće koalicije, svestan da bi prvi veći potres mogao da je uzdrma.

Benjamin Netanjahu; Profimedia

– Netanjahu je najavio da će biti veoma aktivan na čelu opozicije. Njegov legat nije zanemarljiv. On je, na prvom mestu, i dalje na čelu partije s najvećim brojem poslanika u Knesetu. On nije izgubio izbore od nekoga ko je dobio više glasova od njegovog Likuda. Dakle, on iza sebe ima legat čitave decenije ekonomskog prosperiteta, može da se pohvali time što je drastično oborio broj žrtava terorizma, zato ga i zovu Gospodin Bezbednost, što je izuzetno važno pitanje za svakog Izraelca. Netanjahu iza sebe ima mirovne sporazume sa četiri arapske zemlje i ima najbržu vakcinaciju protiv kovida na svetu. To su sve neke premise njegovog budućeg aktivizma iz opozicije. Samo se postavlja pitanje šta je sa tri korupcionaška procesa koja se vode protiv njega, ali to ne bi trebalo, bar za sada, da na ozbiljniji način ugrozi njegove političke pozicije, imajući u vidu da će ti procesi trajati mesecima, ako ne i godinama. On ostaje tu gde jeste, najavljujući žestoku borbu, pre svega računajući na krhkost vladajuće koalicije. Ako samo jedan element iskoči iz nje, vlada pada – kaže on.

Ipak, Jakšić smatra da Netanjahu nema velike šanse da ponovo dođe na vlast i da je vreme da se povuče.

Pročitajte još

– Mislim da je njegova era završena. Vreme je da čovek koji je 15 godina bio premijer prepusti vlast novoj generaciji desničara, koja, u suštini, sada vlada Izraelom i koje je on napravio. Svi oni su bili njegovi lojalisti, ali Netanjahu je sam kriv što je izgubio izbore, jer je sve te svoje partnere okrenuo protiv sebe zato što ih je omalovažavao, zato što im je davao lažna obećanja i oni su mu došli glave. Mislim da dolazi vreme za tu jednu generaciju pre svega političara izraelske desnice – zaključuje Jakšić.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti