Usred sukoba, Izrael šalje Palestini milion doza vakcina, ali - postoji začkoljica

18.06.2021

13:14

0

Autor: A. B.

Sporazum je najavila nova izraelska vlada koja je položila zakletvu u nedelju rekavši da će poslati Fajzer vakcine

Usred sukoba, Izrael šalje Palestini milion doza vakcina, ali - postoji začkoljica
Palestinci / Unsplash

Izrael je u petak saopštio da će palestinskoj vladi donirati oko milion doza vakcina protiv koronavirusa kojima uskoro ističe rok trajanja.

Izrael, koji je ponovo otvoren nakon vakcinacije oko 85% odrasle populacije, suočio se sa kritikama zbog toga što vakcine nije podelio sa četiri i po miliona Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi.

Sporazum je najavila nova izraelska vlada koja je položila zakletvu u nedelju rekavši da će poslati “Fajzer” vakcine, a da će Palestina uzvratiti sličnim brojem doza kada ih dobije od farmaceutske kompanije u septembru ili oktobru.

Pročitajte još:

Izrael je sproveo jedan od najuspešnijih programa vakcinacije na svetu, zbog čega su se u potpunosti otvorila preduzeća i škole. Ove nedelje vlasti su ukinule zahtev za nošenje maski u javnosti, što je jedno od poslednjih preostalih ograničenja.

Grupe za zaštitu ljudskih prava rekle su da je Izrael, kao “okupatorska sila”, dužan da Palestincima obezbedi vakcine. Izrael poriče da ima takvu obavezu, ukazujući na privremene mirovne sporazume postignute sa Palestincima devedesetih godina.

U tim sporazumima se kaže da je Palestina, koja ima ograničenu autonomiju u delovima okupirane Zapadne obale, odgovorna za zdravstvenu zaštitu, ali da bi dve strane trebalo da sarađuju u borbi protiv pandemije.

Gazom vlada militantna grupa Hamas, koju Izrael i zapadne zemlje smatraju terorističkom organizacijom, dok je u toku prekid primirja.

Informativna služba Izraelskih odbrambenih snaga saopštila je da su njihovi tenkovi gađali kontrolni punkt sirijske vojske u južnoj provinciji arapske republike Kuneitra.

To je prvi napad na Siriju od kako je smenjen Benjamin Netanjahu i Naftali Benet sastavio novi kabinet.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi