EU ustala zbog homofobičnog zakona Mađarske: Orban dobio poziv da ga povuče ili da napusti Uniju

25.06.2021

08:52 >> 09:22

0

Mnogi čelnici izrazili su zabrinutost zbog nedavno izglasnih amandmana

EU ustala zbog homofobičnog zakona Mađarske: Orban dobio poziv da ga povuče ili da napusti Uniju
Copyright Viktor Orban; Tanjug/Aris Oikonomou, Pool Photo via AP

Lideri država članica EU razgovarali su sinoć o mađarskom zakonu, koji oštro kritikuju kao homofoban, a rasprava je, prema diplomatskim izvorima, na trenutke bila vrlo emotivna.

– Mnogi čelnici izrazili su zabrinutost zbog nedavno donesenog zakona u Mađarskoj koji pogađa prava osoba LGBTIQ i podriva vrednosti Unije – rekao je diplomatski izvor, prenosi Hina.

Holandski premijer Mark Rute po dolasku na samit izjavio je da Mađarska s takvim zakonom nema šta da traži u Evropskoj uniji.

Rute je, prema diplomatskim izvorima, pozvao mađarskog premijera Viktora Orbana da povuče zakon ili da napusti EU.

Mark Rute; Tanjug/AP Photo/Peter Dejong, File

Orban se branio da zakon nije protiv homoseksualaca, nego da je reč o zaštiti dece i pravu roditelja da odgajaju svoju decu kako žele.

Mađarska ministarka pravosuđa Judit Varga odgovorila je Ruteu preko Tvitera da “Mađarska neće napustiti EU, nego je, naprotiv, želi spasiti od hipokrita”.

Pročitajte još

Mađarski parlament je nedavno izglasao amandmane na više zakona kojima se zabranjuje “prikazivanje i propagiranje rodnog identiteta različitog od pola po rođenju, promene pola i homoseksualnosti” osobama mlađim od 18 godina.

Evropska komisija je najavila da će upotrebiti sva ovlašćenja koja ima na raspolaganju kako bi osigurala da se prava svih gradana EU poštuju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike