Velika vest, spašavaju hiljade života: Prekid vatre u Tigraju

28.06.2021

19:02 >> 19:23

0

Autor: A. B.

Sukobi su počeli još u novembru 2020. godine

Velika vest, spašavaju hiljade života: Prekid vatre u Tigraju
Copyright Profimedia

Etiopska vlada saopštila je danas da je prihvatila zahtev za prekid vatre od pobunjenika u regionu Tigraj, nakon što je bivša vladajuća stranka u tom regionu navela da ponovo kontroliše glavni grad regiona Mekele.

Pročitajte o ovoj temi:

– Glavni grad Tigraja, Mekele, pod našom je kontrolom – rekao je Getačev Reda, portparol Narodnooslobodilackog fronta Tigraja (TPLF).

Profimedia

Sukobi etipske vojske i regionalnih snaga u Tigraju počeli su u novembru prošle godine.

Šta se dogodilo zapravo?

Premijer Etiopije Abij Ahmed naredio je u osmog novembra 2020. vojsci da se suprotstavi regionalnoj organizaciji nakon što je ona izvršila napad na vojnu bazu posle nekoliko meseci „provokacija” i saopštio da su time prevršili svaku meru.

U napadu Tigrejskog narodnog oslobodilačkog fronta ljudi su, kako je on rekao, „mučki ubijeni”, zbog čega vlada je tada vladao opravdani stah da će u jednoj od najmoćnijih afričkih zemalja uskoro buknuti rat.

Abij je na nacionalnoj televiziji izjavio da je u napadu u Mekeleu, glavnom gradu regije Tigraj, poginulo nekoliko ljudi, obećavajući da se „bliži kraj” regionalnoj sili koja se nalazi u najosetljivijem delu Etiopije, na granici sa Eritrejom. Ove dve zemlje sklopile su mir 2018. godine nakon dugog graničnog rata.

Tigrejski narodni oslobodilački front bio je dominantni deo vladadajuće koalicije u Etiopiji sve dok Abij nije došao na mesto premijera i najavio političke reforme zbog kojih je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za mir.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike