Komunistička partija Kine obeležila 100. godišnjicu, Si poručio: Ko god se usudio, krvavo bi razbio glavu

01.07.2021

09:49 >> 09:52

0

Kineski predsednik i komunistička partija uživaju popularnost zbog efikasne borbe protiv epidemije koronavirusa i aktivne uloge koju ova zemlja igra na global

Komunistička partija Kine obeležila 100. godišnjicu, Si poručio: Ko god se usudio, krvavo bi razbio glavu
Copyright Obeležavanje 100. godišnjice Komunističke partije Kine; Tanjug/Li Xueren/Xinhua via AP

Na današnoj proslavi stogodišnjice osnivanja Komunističke partije Kine predsednik Si Ðiping pozdravio je “novi svet” koji je stvorio kineski narod i upozorio strane sile koje pokušavaju da unize Kinu da će im se to “obiti o glavu”.

Nakon preleta i akrobacije kineskog ratnog vazduhoplovstva, predsednik Si je tokom jednočasovnh govora na Trgu Tjenanmen obećao da će osnažiti kinesku armiju i sprovesti ujedinjenje sa Tajvanom.

Prema njegovim rečima, u Hongkongu će biti obezbeđena društvena stabilnost, uz zaštitu kineske bezbednosti i suvereniteta.

Obeležavanje 100. godišnjice Komunističke partije Kine; Tanjug/AP Photo/Vincent Yu

– Kineski narod nije se dobro pokazao samo u uništavanju starog sveta, već i u stvaranju novog. Socijalizam je jedino spasenje za Kinu – poručio je predsednik Si, prenosi Rojters.

Kineski predsednik i komunistička partija uživaju popularnost zbog efikasne borbe protiv epidemije koronavirusa i aktivne uloge koju Kina igra na globalnoj političkoj i ekonomskoj pozornici.

Ipak, zvanični Peking je izložen spoljnim kritikama zbog strogog odnosa prema Hongongu i navodnog kršenja prava pripadnika muslimanske etničke manjine Ujgura u provinciji Sinđan, ali i zbog pogoršanja demografske situacije koja bi mogla da ugrozi dugoročan ekonomski rast.

Predsednik Si je poručio da kineski narod nikada neće dozvoliti stranim silama da se ponašaju nasilnički, ponižavaju i potčinjavaju Kinu.

– Ko god bi se usudio da pokuša nešto slično krvavo bi razbio svoju glavu o Veliki čelični zid koji su izgradili 1,4 milijarde pripadnika našeg kineskog naroda – upozorio je predsednik SI.

Severna Koreja se nada jačanju odnosa sa Kinom

U jeku borbe sa sve dubljom krizom i širenjem koronavirusa, lider Severne Koreje Kim Džong-un najavio je danas da će se zalagati za dalje unapređenje odnosa sa Kinom, glavnim severnokorejskim saveznikom.

Kim Džong Un; Profimedia

U čestitki koju je uputio predsedniku Si Ðipingu povodom 100-godišnjice od osnivanja Komunističke partije Kine, Kim je potvrdio privrženost odnosima sa moćnim susedom, prenosi centralna novinska agencije Severne Koreje.

– Radnička partija Severne Koreje svojim čvrstim jedinstvom sa Komunističkom partijom Kine podiže prijateljstvo između dve zemlje na novu stratešku tačku, u skladu sa vremenom i po želji naroda dve zemlje – poručio je Kim, prenosi Rojters.

Pročitajte još

Kimova poruka upućena je dan nakon što su državni mediji preneli da je na sastanku moćnog severnokorejskog partijskog Politbiroa potvrđeno da je “presudni” propust u kampanji protiv koronavirusa izazvao “veliku krizu”.

Kim ovu konstataciju nije obrazlagao, ali spekuliše se da je na ovaj način želeo da uputi apel za međunarodnu pomoć, uključujući i pošiljke vakcina protiv koronavirusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike