Drevni disk sa Krita zavadio naučnike: Arheolog uveren da je pronikao u jednu od najvećih svetskih misterija

11.07.2021

07:04 >> 11:16

0

Festski disk je artefakt pronađen na Kritu 1908. godine, a nikada nije otkriveno značenje njegovih simbola

Drevni disk sa Krita zavadio naučnike: Arheolog uveren da je pronikao u jednu od najvećih svetskih misterija
Copyright Profimedia

Jedna od najvećih arheoloških misterija sveta mogla bi biti rešena – da li ćemo saznati šta piše na čuvenom disku iz Festa?

– Misterija festskog diska sa Krita je rešena 99 odsto – rekao je lingvista i arheolog Garet Ovens, inače koordinator programa Erasmus pri Tehnološkom institutu u Kritu.

Pročitajte još

Ovens je 30 godina svog života posvetio rešavanju zagonetnog natpisa na drevnom disku.

Kako kaže, minojska boginja ljubavi Astarta, ključna je figura u razumevanju ove misterije.

Astarta je bila boginja semirskog porekla, čiji je kult bio rasprostranjen među Hanancima, Jevrejima, Feničanima i njihovim kolonijama.

Jedna od najvećih svetskih misterija

Festski disk je artefakt pronađen na Kritu, a pripadao je Minojskoj civilizaciji, odnosno srednjem ili kasnom bronzanom dobu III-II milenijuma p.n.e. Njegova tačna svrha i mesto i vreme proizvodnje nisu poznati.

Pronašao ga je italijanski arheolog Luiđi Pernijer 1908. godine tokom iskopavanja Festskog dvorca.

Važan doprinos dešifrovanju minojske pismenosti dao je britanski naučnik Artur Evans. On je pisma podelio na hijeroglifsko, kao i na linearno pismo A i linearno pismo B, utvrdio je slogovni karakter linearnog pisma i srodstvo između linearnog pisma A i linearnog pisma B, ali nijedno od njih nije uspeo da dešifruje.

Inače, disk je napravljen od gline, a ima 15 centimetara u prečniku i sa obe strane je prekriven simbolima koji su spiralno ispisani. Na obe strane nalazi se 45 različitih simbola ili slikovnih prikaza. Do sada se razmatralo da li je u pitanju pesma, himna, molitva, sveti tekst, magijski natpis, kletva ili ritual za ozdravljenje, almanah, sudski spis, politički sporazum, dokaz o geometrijskoj teoremi, spisak vojnika, igra ili note za žičani instrument. Posebno je značajno da su simboli poređani spiralno, što bi mogla da bude još jedna naznaka da se radi o predstavljanju rađanja, ciklusa života i smrti i slično.

Izložen je u arheološkom muzeju u Heraklionu na Kritu.

Može se videti u muzeju u Heraklionu, Profimedia

Nikada nije tačno odgonetnuto šta znače ti simboli, ali liče na one iz linearnih pisama A i B, kao i na hijeroglife koji su pronađeni na nalazištima iz vremena antičke Anadolije.

Iako mnogi naučnici veruju da je disk iz Festa autentičan, bilo je i onih koji su sumnjali u to.

Za sada njegova namena i značenje, kao i geografsko poreklo, ostaju predmet rasprave.

Šta krije boginja Astarta?

Ovens, zajedno sa svojim timom, koristi znanja iz lingvistike i istorije kako bi dešifrovao misteriozni disk.

– Čitamo disk iz Festa sa onim što znamo o linearnom pismu B i uz pomoć komparativne lingvistike poredimo simbole sa drugim srodnim jezicima iz indo-evropske grupe. Ipak, pročitati nešto ne znači i razumeti to – objašnjava Ovens.

Prema njegovim podacima, disk je religiozni tekst upućen “trudnoj boginji” koja ima oblik Astarte, boginje ljubavi.

– Nema sumnje da pričamo o religioznom tekstu. To je jasno zahvaljući poređenju sa drugim religioznim rečima sa drugih artefakata pronađenih na Kritu. Pronašli smo reči koje su potpuno iste. Pretpostavljam da je disk himna, takve reči su već viđane u minojskoj kulturi. Kao i danas, ljudi se mole kada su u nevolji, usled zdravstvenih ili privatnih problema. Čovek se ipak ne menja, na kraju krajeva – dodao je Ovens.

Arheolog kaže da je jedna strana diska posvećena trudnoj boginji, a druga boginji Astarti.

Kako je naveo, Astarta je bila boginja ljubavi i rata, a planina odakle je potekla nalazi se na istoku.

– Njeni koreni su iz Mesopotamije, u današnjoj Turskoj, Astarta je otišla na Kipar i postala Venera – zaključio je.

Naravno, ni Ovensova teorija nije ostala bez kritičara. Pojedini istraživači specijalizovani za bronzano doba nisu oduševljeni njegovom metodologijom i zaključcima.

Arheološko nalazište na Kritu, Profimedia

– Njegove tvrdnje su bazirane na gomili nepouzdanih pretpostavki, zaključci nisu dokazani – naveo je Brent Dejvid, profesor na Centru za klasične nauke i arheologiju pri Univerzitetu u Melburnu.

Brojne teorije

Svi dosadašnji pokušaji dešifrovanja nisu imali uspeha jer im je falilo još sličnih primera koji bi ponudili kontekst za smislenu analizu.

U septembru 2019. godine, arheolog Džošo Brauers, urednik magazina “Antički svet” (Ancient World Magazine) napisao je da niko nema predstavu šta simboli znače i da su svi pokušaji dešifrovanja bili neuspešni.

Pročitajte još

Nije poznato kojim jezikom se govorilo na Kritu u bronzanom dobu, a tekstovi koji su preživeli zub vremena nisu mogli mnogo da ponude. Bilo je i pretpostavki da se ovakav disk masovno proizvodio, ali ni za to nema dokaza.

Gruzijski matematičar Gia Kvašilava tvrdio je 2008. godine da simboli pripadaju drevnom gruzijskom jeziku koji je postojao pre nastanka alfabeta i važio je za versko pojanje. Njegova teorija je bila da su pre 4.000 godina Gruzijci živeli na Mediteranu pre nego što su se tu naselili indo-evropski narodi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike