Haiti: Uhapšen organizator ubistva predsednika Moiza?! (FOTO, VIDEO)

12.07.2021

06:04 >> 06:12

0

Direktor policije Leon Šarl izjavio je na konferenciji za novinare da je uhapšen Kristijan Emanuel Sanon (63)

Haiti: Uhapšen organizator ubistva predsednika Moiza?! (FOTO, VIDEO)
Copyright (AP Photo/Matias Delacroix)

 

Haićanska policija saopštila je u nedelju da je uhapsila jednog od osumnjičenih organizatora ubistva predsednika Žovela Moiza, a radi se o Haićaninu koga vlasti sumnjiče da je angažovao plaćenika da izvedu atentat i da je imao nameru da zameni Moiza na mestu šefa države.

Moiz je ubijen u sredu u domu u glavnom gradu Port-o-Prensu, a vlasti navode da je u atentatu učestvovalo 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca poreklom sa Haitija, podseća Rojters.

Pročitajte još

Direktor policije Leon Šarl izjavio je na konferenciji za novinare da je uhapšen Kristijan Emanuel Sanon (63), koji je došao na Haiti privatnim avionom početkom juna, u pratnji unajmljenog obezbeđenja, i želeo je da postane predsednik.

Direktor nije ulazio detaljno u Sanonove motive, osim što je rekao da su politički motivisani, dodavši da ga je jedan od ranije uhapšenih za učešće u atentatu kontaktirao nakon privođena.

Sanjon je nakon toga kontaktirao ostala dva organizatora ubistva.

-Cilj napadača je prvobitno bio da se osigura bezbednost Emanuela Sanona, ali je kasnije misija promenjena, pa su jednom od neposrednih izvršilaca pokazali nalog za hapšenje predsednika Republike -dodao je Šarl.

Javni podaci pokazuju da je muškarac koji se zove i preziva isto kao Sanon radio kao doktor na Floridi, ali nije još jasno da li je reč o istom čoveku.

Takođe, nije jasno zašto bi Sanon želeo da sruši Moiza, čije je ubistvo poslednje u nizu problema u toj zemlji, koja je već zatražila međunarodnu pomoć, dodaje Rojters.

Vašington je odbio zahtev Haitija da im pošalju trupe, iako je visoki američki zvaničnik rekao u nedelju da će poslati tehnički tim da proceni situaciju.

Prethodno, policija je uhapsila 18 Kolumbijaca i tri Amerikanaca haićanskog porekla, naveo je Šarl.

Pet Kolumbijaca je u bekstvu, a trojica su ubijena, rekao je on.

Osumnjičeni za učešće u atentatu su rekli istražiteljima da im je rečeno da treba da uhapse predsednika, a ne da ga ubiju, preneo je “Majami Herald” izjavu osobe koja je upoznata sa istragom.

Izvor blizak istrazi je izjavio da su dvojica Amerikanaca poreklom sa Haitija, DŽejms Soladdzes i Džozef Vinsent, rekli istražiteljima da su radili kao prevodioci kolumbijskoj komandnoj jedinici koja je imala nalog za hapšenje, ali kada su stigli, pronašli su predsednika mrtvog.

Predsednika Moiza (53) ubili su nepoznati napadači u noći između 6. i 7. jula u njegovoj privatnoj rezidenciji.

Teško naoružani napadači ispalili su nekoliko metaka u predsednika i on je na mestu preminuo. Na njegovom telu, koje je bilo potpuno prekriveno krvlju, pronađeno je 12 prostrelnih rana, a krevet u predsedničkoj kancelariji bio je potpuno rasturen.

Prva dama Haitija Martin Moiz takođe je upucana tokom napada i prevezena je u bolnicu, a danas je prebačena u ustanovu u Floridi.

Njihova deca, Žomarli, Žovenelj Džunior i Žoverlejn, nalaze se na „sigurnoj lokaciji”, navode zvaničnici vlade. Žomarli je, prema rečima sudije za prekršaje Karla Henrija Destina, preživela krijući se u sobi svog brata, dok su dva člana osoblja napadači vezali.

Atentat na Moiza izvršen je usred političkih nestabilnosti, s mnogo praznih ključnih mesta u vladi i parlamentom koji je ugašen, dok je opozicioni pokret Haitija već mesecima pozivao Moiza da se povuče s mesta predsednika.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike