Rusija i Kina ne tolerišu rušenje Dejtona: Šta predstavlja nacrt rezolucije i dolazak Kristijana Šmita?

16.07.2021

21:26

0

Autor: A. B.

Nacrt takođe podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita iz Nemačke do 31. jula 2022. godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog preds

Rusija i Kina ne tolerišu rušenje Dejtona: Šta predstavlja nacrt rezolucije i dolazak Kristijana Šmita?
Copyright Profimedia

Rusija i Kina pripremile su nacrt rezolucije kojom se odobrava mandat novog visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita na godinu dana, navodi se u tekstu u koji je RIA „Novosti“ imala uvid.

Nacrt je ujedno poruka da Rusija i Kina više neće tolerisati načine na koji se izigravaju ovlašćenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, niti ponašanja suprotna povelji Ujedinjenih nacija, međunarodnom pravnom poretku i načelima vladavine međunarodnog prava.

Pročitajte još:

Ovo je stav diplomate u penziji Zorana Milivojevića koji je odreagovao na vest da su Rusija i Kina prosledile članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nacrt rezolucije kojom bi se visokom međunarodnom predstavniku u Bosni i Hercegovini odmah oduzela ovlašćenja za nadgledanje primene mirovnog sporazuma iz 1995. godine kojim je okončan rat u BiH i kojom bi se ova pozicija potpuno ukinula za godinu dana, prenosi “Sputnjik”.

Printscreen / Youtube

U kratkom nacrtu rezolucije navodi se da su ovlašćenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji o primeni Dejtonskog mirovnog sporazuma 1997. godine “više nisu potrebna s obzirom na napredak koji su postigle bosanske strane”.

Nacrt takođe podržava imenovanje visokog predstavnika Kristijana Šmita iz Nemačke do 31. jula 2022. godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika, piše u nacrtu u koji je AP imao uvid.

– Ova intervencija Kine i Rusije je u skladu sa nadležnostima i ovlašćenjima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, imajući u vidu da je visoki predstavnik u stvari u mandatu tog tela. Ovo je takođe i poruka Rusije i Kine da će se zalagati za međunarodni pravni poredak na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija i za vladavinu međunarodnog prava, kao i pokazatelj odlučnosti dve stalne članice Saveta bezbednosti da će se i ubuduće suprotstavljati svemu što bi bilo suprotno tome – ističe Milivojević.

Na pitanje šta očekuje ukoliko predlog Rusije i Kine bude odbijen, Milivojević kaže da misli da Moskva novog visokog predstavnika Šmita neće prihvatiti i priznati, imajući u vidu način na koji je „imenovan“ na tu funkciju.

– Rusija će ostati dosledna stavu da je za njegovo puno funkcionisanje neophodna saglasnost Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i procedura koja je predviđena Dejtonskim sporazumom, a Kina će je u tome podržati. Dakle, otvara se pitanje kako će on funkcionisati i kako će moći da ostvari svoju misiju – smatra Milivojević.

Pročitajte još:

Ovo je u svakom slučaju još jedan znak da svet više nije unipolaran i da će se Kina sve više principijelno i načelno zalagati za njegovo funkcionisanje po načelima važećeg međunarodnog poretka, stav je bivšeg diplomate.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike