Požari bukte na još dva grčka ostrva! Vatrogasci alarmirani da obuzdaju vatru

01.07.2024

13:06

0

Ovo leto će biti posebno opasno zbog požara, rekao je danas grčki premijer

Požari bukte na još dva grčka ostrva! Vatrogasci alarmirani da obuzdaju vatru
Copyright Profimedia

Grčki vatrogasci su alarmirani da obuzdaju požare koji su danas izbili na ostrvima Hios i Kos u istočnom delu Egejskog mora.

Grčke službe za vanredne situacije izdale su naredbe za evakuaciju stanovnika sa područja Metohi na zapadnom Hiosu, pozivajući ih da se upute na obližnju plažu, prenosi AP. Nešto južnije, na ostrvu Kos, vatrogasna služba je saopštila da se 20 vatrogasaca, helikopter i dobrovoljci bore protiv požara koji je izbio u centralnom delu ostrva.

Požari su izbili dan nakon što je vatrogasna služba uspela da obuzda dva velika šumska požara blizu Atine koji su se razbuktali pod naletima snažnog vetra.

- Imali smo izuzetno težak jun u pogledu meteoroloških uslova, sa jakom sušom i neuobičajeno jakim vetrovima za ovo doba godine. Ovo leto će biti posebno opasno zbog požara - rekao je danas grčki premijer Kirjakos Micotakis na sednici vlade.

Grčka je ove godine u okviru priprema za borbu protiv požara angažovala više novih pripadnika vatrogasnih službi i intenzivirala je procese profesionalne obuke.

- Svi zainteresovani će moći da podnesu svoje kandidature i polože obavezne testove i van termina redovnih konkursa za prijem kandidata u vatrogasnu službu - poručio je grčki premijer.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike