Neće baš svi protiv Nacionalnog okupljanja! Francuski ministar finansija neće pozvati da se glasa za kandidate levice!

01.07.2024

11:53

0

"LFI je opasnost za naciju"

Neće baš svi protiv Nacionalnog okupljanja! Francuski ministar finansija neće pozvati da se glasa za kandidate levice!
le-mer - Copyright AP Photo/Olivier Matthys, file

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je danas da neće pozvati birače da glasaju za kandidate krajnje levice iz partije Nepokorene Francuske (LFI) ako ti kandidati budu jedini protivnici kandidata stranke krajnje desnice Nacionalnu okupljanje (RN).


''LFI je opasnost za naciju'', rekao je Le Mer i dodao da, iako bi ohrabirvao birače da glasaju za kandidate iz drugih levičarskih partija na mestima gde se kandidat neke od stranaka centra povukao iz izborne trke, ''nikada'' neće pozvati da glasaju za nekoga iz LFI, prenosi Figaro.

RN je postigao istorijski rezltat na jučerašnjem prvom krugu parlamentarnih izbora, osvojivši 33,5 odsto glasova, odnosno između 240 i 270 poslanika u novom sazivu Nacionalne skupštine.

Lider LFI Žan-Lik Melanšon pozvao je sve političke aktere da ne dozvole da više "nijedan glas" i "nijedno mesto" ne pripadne RN i apelovao na svoje kandidate da se povuku iz izborne trke ukoliko bi to povećalo šanse za bolji plasman stranke ili bolje pozicioniranog kandidata za pobedu nad RN.
 

Podsetimo. stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, koji je održan juče, sa oko 34 odsto podrške birača, pokazuju izlazne ankete četiri agencije za ispitivanje javnog mnjenja - Ipsosa, Ifopa, OpinionWay-a i Elabea.

Tanjug/AP/Jean-Francois Badias
 

 

Prema anketama, levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona, od 20,5 odsto do 23 odsto, preneo je Rojters.

Drugi krug parlamentarnih izbora biće održan 7. jula.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike