Bogorodičina tuga, krv Isusova, Judin poljubac: Vlasnik bizarnog bara kažnjeg zbog skrnavljenja hrišćanstva

26.06.2024

17:24

0

Autor: 24sedam

Bar sa „srednjovekovnom estetikom“ inspirisan je TV emisijom Paola Sorentina „Mladi papa“

Bogorodičina tuga, krv Isusova, Judin poljubac: Vlasnik bizarnog bara kažnjeg zbog skrnavljenja hrišćanstva
Copyright Pexels

Sud u Sankt Peterburgu kaznio je lokalnog vlasnika bara zbog upotrebe slika Isusa Hrista i druge hrišćanske ikonografije za prodaju pića. Najmanje jedna osoba se žalila policiji da su dizajn enterijera i jelovnik bara vređali njihova verska uverenja. 

Sofija Noskova-Avramovič priznala je krivicu za kršenje člana 148. Krivičnog zakona Rusije, koji pokriva „prekršaje verskih ubeđenja“, i kažnjena je sa 30.000 rubalja (342 dolara), saopštila je portparolka gradskog pravosuđa Darja Lebedeva.

Lebedeva je na Telegramu napisala da je dizajn bara ugradio hrišćanske simbole, uključujući veliki ružičasti neonski krst, kao i „elemente nereligijske i antireligijske estetike sa ciljem da se istakne filozofija hedonizma i relativizma koja je neprihvatljiva sa hrišćanskog stanovišta. ”

Napomenula je da je optužena kreirala jelovnik bara i da je koristila „hrišćanske simbole i ikone, slike Device Marije, Svetog grala, Isusa Hrista na krstu i simbole Svetog pričešća za reklamiranje alkoholnih pića“.

Noskova-Avramovič je pokazala „eksplicitni prezir prema društvu“ i vređala „verska osećanja“ pokrovitelja, rekla je Lebedeva.

Bar sa „srednjovekovnom estetikom“ inspirisan je TV emisijom Paola Sorentina „Mladi papa“, u kojoj glumac Džud Lo tumači izmišljenog papu. 

Kokteli koji se služe u baru uključivali su „Krv Isusova“, „Bogorodičina tuga“, „Lični Isus“, „Ave Maria“ i „Judin poljubac“.

Konzervativni aktivisti su se prvi put žalili na lokal krajem januara. Međutim, bar je branio svoje stilske izbore u to vreme, tvrdeći da „Mladi papa“ nije zabranjen u Rusiji.

- Naša ideja se zasniva na korišćenju katoličkih simbola kako bi se mlađe generacije zainteresovale za svete vrednosti. Mi ni na koji način ne vređamo verske vrednosti, ne vređamo sliku Hrista i ne obožavamo Satanu - rekao je advokat. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike