Zaharova uzvraća udarac: Zapadna imovina bi mogla biti zaplenjena

20.06.2024

20:40

0

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova je istakla da Rusija ima "značajnu" količinu zapadnih fondova i imovine pod svojom jurisdikcijom

Zaharova uzvraća udarac: Zapadna imovina bi mogla biti zaplenjena
Marija Zaharova - Copyright Foto:Profimedia

Rusija ima "širok arsenal" političkih i ekonomskih kontramera da odgovori na potencijalnu konfiskaciju njene suverene imovine, uključujući zaplenu zapadne imovine u Rusiji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Lideri zemalja Grupe sedam (G7) složili su se na prošlonedeljnom samitu u Apuliji, u Italiji, da iskoriste kamatu od zamrznute ruske imovine kako bi osigurali zajam od 50 milijardi dolara za Kijev.

Zaharova je istakla da Rusija ima "značajnu" količinu zapadnih fondova i imovine pod svojom jurisdikcijom. 

"Sve to može biti predmet ruske politike odmazde i uzvratnih akcija. Arsenal političkih i ekonomskih kontramera je širok", poručila je Zaharova i dodala da "Rusija neće otkriti prirodu uzvratnih akcija".

Zemlje G7 su odobrile američki plan da Ukrajini obezbede kredit od 50 milijardi dolara za zamrznutu rusku imovinu, kako bi pomogli Kijevu da kupi oružje i obnovi oštećenu infrastrukturu.

Ideja je da se skoro 300 milijardi dolara iz ruskih suverenih fondova zamrznutih na Zapadu nakon ukrajinskog sukoba 2022. godine iskoristi kao osnova za zajam. Zemlje G7 bi iskoristile profit od imovine kako bi pokrile kamatu na dug.

Većina zamrznutih sredstava nalazi se u EU. Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je nedavno da profit "zarađen od ruske imovine iznosi oko od tri do pet milijardi dolara godišnje".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike