Porodice na severu Gaze preživljavaju na suvom hlebu: Umiremo od gladi, svet nas je zaboravio

15.06.2024

00:31

0

"Umiremo od gladi, svet nas je zaboravio. Osim brašna, tj. hleba, nemamo ništa drugo, jedemo samo hleb", rekla je Um Mohamed

Porodice na severu Gaze preživljavaju na suvom hlebu: Umiremo od gladi, svet nas je zaboravio
Stanje u Pojasu Gaze izuzetno teško - Copyright Profimedia

Na severu Pojasa Gaze, Palestinci su ozbiljno pogođeni glađu, pa usled akutne nestašice povrća, voća i mesa preživljavaju samo od hleba.

Rojters piše da se namirnice koje se mogu naći na pijaci prodaju po abnormalno visokim cenama, tako da kilogram zelene paprike, koja je pre rata koštala oko dolar, sada staje skoro 90 dolara.

"Umiremo od gladi, svet nas je zaboravio. Osim brašna, tj. hleba, nemamo ništa drugo, jedemo samo hleb", rekla je Um Mohamed, majka šestoro dece iz grada Gaze.

Iako nije napustila to područje uprkos tome što izraelsko bombardovanje traje duže od osam meseci, ona i njena porodica su nekoliko puta napuštali svoj dom i odlazili u skloništa u školama pod pokroviteljstvom UN.

Krajem maja, izraelska vojska ukinula je zabranu prodaje sveže hrane Gazi iz Izraela i okupirane Zapadne obale, podsetili su palestinski zvaničnici i međunarodni humanitarni radnici.

U severnoj Gazi, nakon razaranja koje je uzrokovala izraelska vojska tokom nedavne vojne operacije, pogoršana je i kriza s vodom.

"Dolazila sam nekoliko dana pokušavajući da obezbedim vodu, ali nisam uspela", rekla je jedna starija žena.

Od 7. oktobra najmanje 37.266 ljudi ubijeno je, a 85.102 ranjeno u izraelskim vojnim napadima na Gazu, a u protekla 24 sata ubijena su 34 Palestinca, dok je ranjena 71 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravstva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike