Zaharova: Rusija će odgovoriti na ograničavanje kretanja diplomata - bolest koja pogađa "kolektivni Zapad" je rusofobija!

14.06.2024

09:55

0

Osam ministara spoljnih poslova Evropske unije pozvalo je u utorak EU da zabrani ruskim diplomatama da se slobodno kreću po evropskom bloku

Zaharova: Rusija će odgovoriti na ograničavanje kretanja diplomata - bolest koja pogađa "kolektivni Zapad" je rusofobija!
Marija Zaharova - Copyright Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da će Rusija odgovoriti na potencijalnu zabranu ruskim diplomatama da se slobodno kreću u EU.

Zaharova je to rekla odgovarajući na pitanje novinara o pozivu osam ministara spoljnih poslova EU da se ruskim diplomatama zabrani da se slobodno kreću po evropskom bloku i da se njihovo kretanje ograniči samo na zemlje u kojima su akreditovani.

- Ako se takva ograničenja usvoje protiv ruskih diplomata, hoćemo li uvesti kontramere? Da. Rusija će preduzeti odgovarajuće mere - rekla je Zaharova, objavljeno je na sajtu ruskog Ministarstva.

Ona je dodala da države EU moraju da znaju da bi takvim potezom prvenstveno pogodile svoje diplomate jer će Rusija odgovoriti na te mere.

- Reč je o progonu ruskih diplomata jer bolest koja pogađa 'kolektivni Zapad', posebno Evropu, je rusofobija i manična želja da nam se nanese strateški poraz - dodala je Zaharova.

Osam ministara spoljnih poslova Evropske unije pozvalo je u utorak EU da zabrani ruskim diplomatama da se slobodno kreću po evropskom bloku i da se njihovo kretanje ograniči samo na zemlje u kojima su akreditovani.

- Slobodno kretanje širom šengenskog prostora nosilaca ruskih diplomatskih pasoša, akreditovanih u jednoj državi domaćinu, olakšava zlonamerne aktivnosti - navodi se u pismu upućenom visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju.

Pismo upućeno 11. juna potpisali su ministri Češke, Danske, Estonije, Letonije, Litvanije, Holandije, Poljske i Rumunije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike