Prognoza iz 1972. kaže da nas u ovom veku čeka propast civilizacije: Otkriveno da smo veoma blizu toga

21.07.2021

20:00 >> 21:12

0

Autor: N.P.

Postoji 12 scenarija, navodi se u studiji MIT

Prognoza iz 1972. kaže da nas u ovom veku čeka propast civilizacije: Otkriveno da smo veoma blizu toga
Profimedia

Ako ne dođe do ozbiljnog pomaka u globalnim prioritetima, ljudska civilizacija će kroz sledeće dve decenije krenuti ka kolapsu, navodi nova procena izveštaja iz 1970-ih.

Pročitajte još

U izveštaju objavljenom 1972. godine grupa naučnika s MIT-ja predvidela je da će doći do propasti industrijske civilizacije ako korporacije i vlade nastave s kontinuiranim ekonomskim rastom, piše Vajs.

Smak sveta ili velika prekretnica?

Stručnjaci su prikazali 12 mogućih scenarija za budućnost, a u većini njih nalazila se granica nakon koje dolazi do nestašice resursa i nakon koje će dalji rast biti nemoguć.
Najozloglašeniji scenario, Business as Usual (BAU) (Uobičajeno poslovanje), predvidio je da će svetski ekonomski rast doseći svoj vrhunac 2040-ih, a zatim doživeti nagli pad. Tada će se, prema BAU-u, beležiti i pad broja stanovništva, manjak hrane i prirodnih resursa.

Ovaj neizbežni “kolaps” ne bi bio kraj ljudske vrste, već prekretnica koja će za narednih nekoliko decenija značajno srozati životni standard i kvalitet života.

Ekonomista Gaja Herington pokušala je da istraži kakva je naša pozicija danas, nakon gotovo 50 godina od alarmantnog izveštaja, odnosno, kakva nas budućnost čeka.

Proširila je istraživanje koje je započela kao studentkinja Harvarda. pa ga je 2020. objavila u časopisu “Dnevnik industrijske ekologije”.

Pixabay

Ustanovila je da se trenutno stanje naše civilizacije, mereno kroz 10 različitih varijabli poput broja stanovništva, stope plodnosti, nivoa zagađenja, proizvodnje hrane i industrijske proizvodnje, skoro u potpunosti podudara s dva scenarija iz 1972. godine – s Business as Usual (BAU) i Comprehensive Technology (CT), u kojima tehnološki napredak pomaže pri smanjenju zagađenja i povećanju zaliha hrane, čak i tokom manjka prirodnih resursa.

Iako CT scenario predviđa manje problema za globalno stanovništvo i kvalitet života od BAU-a, nedostatak prirodnih resursa bi ipak trebalo da dovede do tačke u kojoj ekonomski rast naglo pada. Drugim rečima, do naglog kolapsa industrijskog društva.

Utopija ili stvarnost?

Dobra je vest kako još nije kasno za izbegavanje oba scenarija i korigovanje smera društva prema najboljoj alternativi – scenariju Stabilized World (SW) (Stabilizovani svet), navodi Science Alert.

Ovaj scenario počinje slično kao i BAU i CT; gde dolazi do istovremenog ekonomskog rasta i zagađenja okoline, ali i do pada količine prirodnih resursa. Ipak, razlika nastupa kada čovečanstvo samo odluči da ograniči ekonomski rast, pre nego što ga na to prisili nedostatak sredstava.

– SW scenario pretpostavlja da se uz tehnološka rešenja menjaju i globalni društveni prioriteti. Promena vrednosti i politika, između ostalog, rezultira manjim brojem dece, mogućnosti kontrole reprodukcije, smanjenjem industrijske proizvodnje i naglasku na zdravstvenim i obrazovnim uslugama – rekla je Heringtonova.

Pixabay

Bez društvenog kolapsa

Na grafikonu SW scenarija ubrzo nakon promene prioriteta dolazi do izjednačavanja industrijskog rasta i rasta globalne populacije. Hrana je i dalje dostupna, dolazi do pada i nestanka zagađenja i smanjenja crpljenja prirodnih resursa. Sve to vodi do potpunog izbegavanja društvenog kolapsa.

Ovaj scenario može zvučati kao utopija, pogotovo danas kada imamo rekordne nivoe emisija gasova staklene bašte, ali studija navodi kako je promena paradigme i smera još moguća.

Pročitajte još

Heringtonova je kazala za Vajs da je brzi razvoj vakcina tokom pandemije pokazatelj visokog nivoa domišljatosti ljudske civilizacije usred globalne krize. Sasvim je moguće, smatra, da imamo sličan odgovor i na klimatsku krizu, ako svesno napravimo taj izbor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi