Orban: Moramo da sprečimo Evropu da uđe u rat sa Rusijom - Mađari neće ginuti za druge!

01.06.2024

18:05

0

Ostati van rata i sačuvati Mađarsku kao ostrvo mira, to je naša misija - poručio je Orban

Orban: Moramo da sprečimo Evropu da uđe u rat sa Rusijom - Mađari neće ginuti za druge!
Viktor Orban - Copyright Tanjug/AP Photo/Denes Erdos (STR)

Mađarska želi da spreči Evropu da uđe u rat sa Rusijom, izjavio je danas premijer Viktor Orban na skupu "Marš mira" u Budimpešti i poručio da Mađari neće ginuti za druge.

- Pred nama je ogroman zadatak kakav nikada nismo imali. Moramo sprečiti Evropu da stupi u rat koji će je dovesti do uništenja - poručio je Orban na skupu "Marš mira" u Budimpešti u znak podrške politici vlade Mađarske protiv širenja sukoba u Ukrajini.

On je ocenio da se danas Evropa sprema za rat, da se svakodnevno stotine milijardi evra prelivaju u Ukrajinu i postavlja nuklearno oružje usred Evrope.

- Izgleda da nema kočnice u proratnom vozu, a mašinovođa je poludeo - rekao je Orban i dodao da se mora povući kočnica za nuždu da bi bar oni koji to žele mogli da izađu i ostanu van rata.

Orban je govorio i o tome kako je Mađarska sada jača nego ikad u poslednjih sto godina, da predstavlja mirno i snažno ostrvo usred Evrope, ali da se postavlja ključno pitanje da li će odustati od mira.

- Nećemo u rat, i nećemo ginuti za druge na stranom tlu - poručio je Orban, prenosi Index.hu.

On je dodao da se ne sme dozvoliti realizacija opasnih planova EU i NATO koji vode ka širenju sukoba u Ukrajini i pozvao je građane da na predstojećim izborima za Evropski parlament glasaju za stranke koje se zalažu za mir, a ne rat.

- Gde god rat nastupi, nema spasa, rat te obuzima, ne možeš mu izbeći, ne možeš se od njega sakriti. Jedini protivotrov za rat je mir. Ostati van rata i sačuvati Mađarsku kao ostrvo mira, to je naša misija - poručio je Orban.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike