Gruzija optužila SAD za dva pokušaja obojene revolucije: Moramo da preispitamo odnose sa Vašingtonom

01.06.2024

17:19

0

Kobahidze je izneo smele optužbe

Gruzija optužila SAD za dva pokušaja obojene revolucije: Moramo da preispitamo odnose sa Vašingtonom
Copyright Profimedia

Tbilisi treba da "preispita" svoj odnos sa Vašingtonom, s obzirom na to da su nevladine organizacije koje finansira Amerika stajale iza najmanje dva pokušaja rušenja vlade, rekao je gruzijski premijer Irakli Kobahidze.

SAD su zapretile sankcijama visokim gruzijskim zvaničnicima nakon što je bivša sovjetska republika usvojila zakon o "stranim agentima" koji je Zapad osudio kao pretnju demokratiji.

- Ne znam zašto su bila dva pokušaja revolucije 2020-2021, pa 2022. Ne znam zašto je bilo tih pokušaja, ali činjenica je da je prethodni ambasador SAD mnogo toga pokvario. Tih godina je mnogo toga upropašćeno i to treba ispraviti - rekao je Kobahidze novinarima u petak.

- To uključuje nevladine organizacije koje finansira Amerika, koje su stajale na revolucionarnoj sceni, pozivajući na ostavku vlade i formiranje vlade uz njihovo učešće. Zato je potrebno preispitati gruzijsko-američke odnose - dodao je premijer.

Gruzija će učiniti sve što može da poboljša odnose sa SAD, rekao je Kobahidze, jer je to u interesu obe zemlje.

Vlada u Tbilisiju je pod intenzivnim pritiskom SAD i EU da odustane od predloženog Zakona o transparentnosti stranog uticaja, do te mere da su Vašington i Brisel zapretili sankcijama i zaustavljanjem integracije Gruzije u EU i NATO.

Profimedia
 

Zakon bi zahtevao od nevladinih organizacija, medija i pojedinaca koji primaju više od 20 odsto svojih sredstava iz inostranstva da se registruju kao subjekti "koji promovišu interese strane sile" i da otkriju svoje donatore ili da budu kažnjeni do 9.500 dolara za nepoštivanje. Zakon je izazvao proteste tokom kojih su se aktivisti sukobili sa policijom i pokušali da upadnu u zgradu parlamenta zemlje prošlog meseca.

Gruzijske nevladine organizacije, koje prvenstveno finansira Zapad, osudile su predloženi zakon kao "ruski" i pokušale da ponove uspeh iz 2023. u primoravanju vlade da odustane od njega. Ovog puta, međutim, parlament je usvojio zakon i nadjačao veto predsednice Salome Zurabišvili ranije ove nedelje. Vlada je negirala da će se zakon koristiti za obračun sa opozicijom i insistirala je na tome da je zakon kompatibilan sa normama EU.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike