Sančez se tesnom većinom izborio da ostane na vlasti: Španski Kongres usvojio zakon o amnestiji katalonskih separatista

30.05.2024

16:16

0

"Za" je glasalo 177 poslanika, dok su 172 bila "protiv"

Sančez se tesnom većinom izborio da ostane na vlasti: Španski Kongres usvojio zakon o amnestiji katalonskih separatista
Copyright Profimedia

Španski Kongres usvojio je na glasanju u četvrtak zakon kojim se odobrava amnestija katalonskim separatistima, što je bio uslov da katalonske stranke podrže drugi mandat premijera Pedra Sančeza.

Za zakon je glasalo 177 poslanika, dok su 172 bila protiv zakona, preneo je "El Pais". Stupiće na snagu u petak, kada bude objavljen u "Službenom glasniku".

Sudovi će imati dva meseca da primene zakon, koji će poništiti pravne evidencije o stotinama funkcionera i aktivista koji su se zalagali za nezavisnost Katalonije od 2011. godine.

Očekuje se da će na osnovu ovog zakona biti ukinut nalog za hapšenje lidera stranke Zajedno za Kataloniju (Junts) Karlesa Pudždemona, koji je pobegao u Belgiju pošto je predvodio referendum za nezavisnost Katalonije 2017. godine.

Zakon o amnestiji katalonskih separatista izazvao je velike proteste u poslednjih nekoliko meseci, a opozicija planira da ga ospori pred sudom. Prema istraživanju lista "Mundo" iz marta, 62 odsto ispitanika širom Španije protivilo se amnestiji, dok je 48 odsto ispitanika iz Katalonije podržalo amnestiju.

Profimedia
Pedro Sančez

Sančez je prošle godine predložio donošenje zakona o amnestiji u zamenu za podršku u parlamentu od dve katalonske separatističke stranke - Zajedno za Kataloniju (Junts) i Republikanske levice Katalonije (ERC), kako bi osigurao drugi premijerski mandat nakon izbora.

Tvrdio je da će amnestija doneti pomirenje sa Katalonijom sedam godina nakon referenduma o jednostranom proglašenju nezavisnosti koji je izazvao najveću političku krizu u Španiji u poslednjih 30 godina.

Španska socijalistička radnička partija (PSOE) Pedra Sančeza pobedila je na regionalnim izborima u Kataloniji održanim 12. maja, čime su separatisti izgubili dugogodišnju većinu u regionalnom parlamentu sa sedištem u Barseloni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike