Američki milijarder planira da zaroni do olupine Titanika: Ko je Lari Konor, koji posle godinu dana od implozije ide do broda

29.05.2024

22:53

0

Godinu dana nakon tragedije Titana, milijarder čije se bogatstvo procenjuje na pet milijardi dolara, najavio je novu ekspediciju

Američki milijarder planira da zaroni do olupine Titanika: Ko je Lari Konor, koji posle godinu dana od implozije ide do broda
Titan kod olupine Titanika - Copyright Profimedia/ABACAPRESS.COM/Profimedia

Američki milijarder Lari Konor (74), koji je svoje bogatstvo stekao u nekretninama u Ohaju, saopštio je da planira podvodno putovanje do mesta olupine Titanika, gde je podmornica Titan eksplodirala pri približavanju morskom dnu pre godinu dana, ubivši svih pet putnika na brodu.


Godinu dana nakon tragedije Titana, milijarder čije se bogatstvo procenjuje na pet milijardi dolara, najavio je novu ekspediciju koja će posetiti olupinu Titanika koja se nalazi 3.800 metara ispod nivoa mora.

Konor je za Vol strit džurnal rekao da se ekspedicija na olupinu Titanika može obaviti bezbedno uz odgovarajuću tehnologiju. 

"Želim da pokažem svetu da iako je okean izuzetno moćan, može biti divan i može zaista promeniti vaš život ako radite stvari na pravi način. Druga svrha je da pokažete ljudima širom sveta da možete da napravite revolucionarnu, prvu podmornicu ove vrste i da je bezbedno i uspešno zaronite do velikih dubina", naveo je on, prenosi Njujork tajms.

Preduzetnik je dodao da će za svoj projekat raditi sa "Triton Submarines", kompanijom koja gradi podmornice za istraživanje mora na različitim dubinama.
Profimedia/ABACAPRESS.COM
 


Prilagođena podmornica, koju Konor planira da nazove ''Istraživač - povratak na Titanik“, još uvek je u fazi projektovanja.

Portparol Konorove kompanije precizirao je da će misija biti obavljena tek kada podmornica bude sertifikovana od strane pomorske organizacije.

Titan, kojim upravlja privatna američka kompanija OceanGate, implodirao je u međunarodnim vodama u severnom Atlantskom okeanu nedaleko od olupine Titanika 18. juna 2023. pri čemu je poginulo svih pet putnika. 

Ko je Lari Konor

Lari Konor je američki preduzetnik iz Ohaja, poznat po svojim angažmanima u industriji nekretnina i tehnologije, kao i po svojoj ulozi u komercijalnim svemirskim misijama. On je suvlasnik i direktor kompanije "The Connor Group", koja se bavi nekretninama i ima oko 400 zaposlenih. Tokom pandemije, Konor je privukao pažnju javnosti kada je odlučio da podeli više miliona dolara bonusa svojim zaposlenima, čime je pokazao brigu za njihov prosperitet i dobrobit​.

U svetu svemirskih istraživanja, Konor je postao poznat kao jedan od prvih komercijalnih astronauta. Bio je drugi komandant misije Axiom-1, koju je organizovala kompanija Axiom Space u saradnji sa SpaceX-om i NASA-om. Ova misija je uključivala prvi potpuno komercijalni tim astronauta koji je boravio na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), gde su sproveli niz naučnih eksperimenata​​.

Lari Konor je takođe poznat po svojoj filantropskoj delatnosti i investicijama u obrazovanje, što dodatno potvrđuje njegovu posvećenost unapređenju zajednice i podršci naučnim istraživanjima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike