Američki komandant priznao da Ukrajina služi SAD kao poligon za testiranje elektronskog ratovanja

15.09.2023

23:59

0

Pentagon „vodi beleške“ o taktici elektronskog ratovanja koju koriste Rusija i Ukrajina tokom specijalne vojne operacije

Američki komandant priznao da Ukrajina služi SAD kao poligon za testiranje elektronskog ratovanja
Copyright AP Photo/Libkos

Britanski Kraljevski institut ujedinjenih službi i druge vojne stručne organizacije navele su ruske sposobnosti u elektronskom ratovanju kao ključni faktor za objašnjenje zašto je tromesečna kontraofanziva Ukrajine tako neuspešna.

Pentagon „vodi beleške“ o taktici elektronskog ratovanja koju koriste Rusija i Ukrajina tokom specijalne vojne operacije kako bi se pripremio za bilo kakva buduća direktna neprijateljstva, otkrio je američki vojni zvaničnik.

Američki medij koji je fokusiran na vojsku citirao je američkog komandanta Džoša Kozlova tokom Vazdušne, svemirske i sajber konferencije u Merilendu.

Vođa 350. spektralnog ratnog krila američke vojske, koje je osnovano pre dve godine da bi sustiglo američku vojsku u elektronskom ratu, rekao je da su obe strane u sukobu u Ukrajini pokazale impresivne sposobnosti na terenu.

- Agilnost koju obe strane pokazuju, na način na koji izvode operacije u spektru, je sjajna. Obe strane veoma, veoma dobro igraju igru mačke i miša - rekao je Kozlov, dodajući da će to koristiti Americi ukoliko u budućnosti bude došlo do sukoba.

Ruska taktika elektronskog ratovanja sprečila je dronove da napadnu unutar Rusije, uticala je na zapadne sisteme ciljanja i poremetila komunikaciju između ukrajinskih snaga.

AP Photo/Libkos
 

Ukrajinsko rukovodstvo je pokušalo da namami zapadne zemlje da isporuče više oružja ističući da sukob može poslužiti kao poligon za testiranje oružja.

U junu je tadašnji ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao da „za vojnu industriju sveta ne možete izmisliti bolji poligon“ od bojnog polja u Ukrajini.

Ako se Ukrajina posmatra kao eksperiment, izgleda da zapadno oružje pada na testu. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u utorak da je 71.000 ukrajinskih vojnika poginulo ili povređeno od početka neuspele ukrajinske kontraofanzive, zajedno sa 18.000 oklopnih vozila i 543 tenka, uključujući nemačke "leopard 2" i tenkove "čalendžer 2", proizvedene u Velikoj Britaniji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike