Ovo je najopasnija plaža na svetu: Proglašena je svetskom prestonicom po broju ujeda ajkula - evo gde se nalazi!

28.05.2024

22:55

0

Od početka evidencije, na Floridi je zableženo ukupno 928 napada, a slede Havaji sa 195 i Kalifornija sa 138

Ovo je najopasnija plaža na svetu: Proglašena je svetskom prestonicom po broju ujeda ajkula - evo gde se nalazi!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Američka plaža Dejtona u okrugu Volusija na Floridi proglašena je za svetsku prestonicu ujeda ajkula, pošto je na toj plaži zabeležen najveći broj ujeda ajkula od kada se vodi evidencija, navodi se u novom izveštaju Univerziteta na Floridi.

Prema Međunarodnom dosijeu o napadima ajkula Univerziteta na Floridi, u ovoj saveznoj državi zabeležen je najveći broj neisprovociranih napada ajkula na svetu, odnosno 351 od 1837. godine, prenosi Dejli mejl.

Od početka evidencije, na Floridi je zableženo ukupno 928 napada, a slede Havaji sa 195 i Kalifornija sa 138. Tokom 2023. zabeleženo je rekordnih 16 napada, ali su smrtonosni napadi i dalje izrazito retki.

Prema izveštaju, u 2023. se dogodilo 69 neisprovociranih ujeda širom sveta, u poređenju sa prethodnim petogodišnjim prosekom od 63 napada, što znači da je dobitak na lutriji verovatniji od napada ajkule. Od toga, deset napada je bilo smrtnosno, u odnosu na pet godinu ranije.

Od napada ajkula četiri osobe su umrle u Australiji, dve u SAD i po jedna na Bahamima, Egiptu, Meksiku i Novoj Kaledoniji.

- Velika većina neisprovociranih napada su probni zalogaji, koji se dešavaju kada ajkula pogrešno identifikuje čoveka kao svoj omiljeni plen. Kada se to dogodi, ajkula obično otpliva posle jednog ugriza - navodi se u izveštaju.

Dodato je da jedan ugriz velikih ajkula poput velike bele i tiraste ajkule može biti smrtonosan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike