Enigma helikoptera smrti, oglasili se stručnjaci: Ne verujuju da je greška pilota!

20.05.2024

19:22

0

Kako pišu mediji, od helikoptera smrti ostao je samo plavo-beli rep

Enigma helikoptera smrti, oglasili se stručnjaci: Ne verujuju da je greška pilota!
Copyright Profimedia

Iranski mediji potvrdili su smrt iranskog predsednika Ebrahima Raisija, starog 63 godine, i ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana nakon pada helikoptera u iranskoj planinskoj provinciji Istočni Azerbejdžan.

Prema agenciji Rojters, koja se poziva na izjavu neimenovanog iranskog zvaničnika, letelica u potpunosti izgorela na mestu pada, Iranske agencije javljaju i da je pronađeno mesto pada helikoptera i da nema preživelih, preneo je CNN.

Kako pišu mediji, od helikoptera smrti ostao je samo plavo-beli rep.

Azin Haghighi, Moj News Agency via AP
 

Prema rečima našeg pilota Stevana Ignjatovića, uočljiva je jedna nelogičnost u celoj situaciji, a to je da su dvojica visokih predstavnika Irana išli istim helikopterom.

- Za mene je najveća enigma kako su se njih dvojica našli u istom helikopteru. Zbog velikog rizika, a s obzirom na celu političku situaciju, njih dvojica morala su da budu u dva različita helikoptera - kaže Ignjatović.

Kako navode stručnjaci, kada se voze tako važni zvaničnici, minimum idu dva aviona, takozvana mamac vozila. Ističu i to da su u pitanju helikopteri koji mogu da prime do 15 putnika, a u ovome u kome je bio iranski predsednik bio je i ministar inostranih poslova, te članovi obezbeđenja, pa se, kako kažu, spominje i jedan Rus.

- Na 600 km od Teherana jednostavno je nestao. Spominje se da je razlog loše vreme, ali dve letelice su uspele da prođu. I u teoriji i u praksi to je moguće, međutim, ti piloti su obučeni da lete i u nepovoljnim meteorološkim uslovima, imaju čak i mogućnost zaštite ako ulete u zonu gde su snežne padavine i ostalo. Razlog da dva helikoptera prođu, a treći završi dole može da bude diverzija neka koja se desila na mestu gde je bio parkiran, što je malo verovatno jer postoji jako obezbeđenje oko njega - ističe Ignjatović. 

Profimedia
 

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je da je Raisi leteo helikopterom Bell 212 američke proizvodnje iz 1968. godine, a prema rečima Ignjatovića, ništa nije staro ako se dobro održava.

- Ako ga redovno servisirate i radite preglede i ako se redovno menjaju sklopovi koji imaju svoje vremensko trajanje. Ja ne verujem da je greška pilota, jer taj pilot mora da bude visoko kvalifikovan i da je dugo leteo na tom tipu letelice. Po mom mišljenju razlog je otkaz nekog sistema u toj letelici, nekog pogonskog sistema. Pretpostavljam da je pilot učinio sve što je u njegovoj moći i znanju da se spase prvo on, pa onda svi iza njega. Ali mašina je bila jača, po mom mišljenju to je bio nekontrolisan i slobodan pad. I pored svih ekipa koje su poslate, ovde spasa nije bilo - kaže Ignjatović za "Prva" TV.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike