CIA u panici: Oko 100 zvaničnika obolelo od misterioznog sindroma, sumnja se na Rusiju

23.07.2021

08:50

0

Odlikuju ga simptomi kao što su vrtoglavica, mučnina, migrene i zaboravnost, a naziv je dobio po glavnom gradu Kube

CIA u panici: Oko 100 zvaničnika obolelo od misterioznog sindroma, sumnja se na Rusiju
Copyright Profimedia

Havana sindrom jedan je od glavnih problema u krugu visokih zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država. Oko 100 zvaničnika američke obaveštajne agencije CIA, kao i članovi njihovih porodica, razboleli su se od njega, a direktor Vilijam Barns je pokrenuo radnu grupu koja će istražiti sindrom i utrostručio je broj medicinskih timova u ceo slučaj.

Među 100 službenika CIA i članova njihovih porodica su među 200 američkih zvaničnika i njihovih rođaka koji su se razboleli od Havana sindroma, izjavio je direktor CIA Vilijam Barns u četvrtak, aludirajući na misteriozne zdravstvene probleme koje uključuju migrene i vrtoglavicu, preneo je “Gardijan”.

Pročitajte još

Barns, koga je predsednik SAD Dzozef Bajden postavio za prvog diplomatu na mestu šefa CIA, rekao je za Nacionalni javni radio da je pojačao napore agencije da se utvrdi uzrok sindroma.

Agencija je, takođe, smanjila sa osam nedelja na dve nedelje period u kojem službenici CIA moraju da čekaju za prijem u vojni medicinski centar Volter Rid, dodao je.

Profimedia

Havana sindrom, koji odlikuju simptomi kao što su vrtoglavica, mučnina, migrene i zaboravnost, dobio je naziv po glavnom gradu Kube, jer su upravo u Havani 2016. godine američke diplomate prvi put osetile zdravstvene probleme.

Barns je rekao da je na panelu Američke akademije nauka u decembru otkriveno da iza svega možda stoji “usmerena energija” koja izaziva sindrom.

Postoji “velika verovatnoća” da je sindrom namerno izazvan i da bi Rusija mogla da stoji iza svega, dodavši da se ipak suzdržava od konačnih zaključaka koje zahtevaju dalju istragu.

Pročitajte još

Moskva je negirala umešanost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike