Članovi osoblja se iznenada razboleli: Neobičan napad u blizini Bele kuće, sumnja se na “kubanski sindrom”, Rusiju i Kinu

30.04.2021

11:24

0

Autor: V. T.

Izvor: Tanjug

Osobe koje su se osećale loše imale su skoro iste simptome kao pripadnici agencije CIA i Stejt departmenta koji rade u inostranstvu, zbog čega su zvaničnici brzo počeli da povezuju incident sa mogućim "Havana sindromom"

Pixabay

Federalne bezbednosne agencije SAD istražuju najmanje dva incidenta na američkom tlu, uključujući i jedan u blizini Bele kuće prošlog novembra koji podseća na misteriozne, nevidljive energetske napade koji su izazvali zdravstvene probleme za desetine američkog osoblja koji radi u inostranstvu.

Izvor upoznat sa slučajem je rekao za CNN da, dok Pentagon i ostale agencije ne mogu da dođu do jasnih zaključaka šta se tačno dogodilo, činjenica da se takav napad dogodio tako blizu Bele kuće “posebno je alarmantna”.

U tom incidentu u blizini velikog travnjaka na južnoj strani Bele kuće razboleo se jedan član Saveta za nacionalnu bezbednost, potvrdilo je više izvora.

U odvojenom incidentu iz 2019. godine službenica Bele kuće je prijavila sličan napad dok je šetala psa u predgrađu Vašingtona, podsetio je CNN na pisanje sajta GQ od prošle godine.

Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Osobe koje su se osećale loše imale su skoro iste simptome kao pripadnici agencije CIA i Stejt departmenta koji rade u inostranstvu, zbog čega su zvaničnici brzo počeli da povezuju incident sa mogućim “Havana sindromom”.

Taj naziv se odnosi na neobjašnjene simptome koje je osoblje SAD na Kubi počelo da oseća krajem 2016. godine – u pitanju je niz problema, koji uključuju bolove u ušima, vrtoglavicu, glavobolje i mučninu, ponekad praćeni neidentifikovanom probadajućom bukom.

Glasine kažu da su se slični incidenti dešavali širom SAD.

Dok su najnovije epizode oko Vašingtona slične onima koje su se dogodili u inostranstvu i za cilj imale američke diplomate, agente CIA i ostalo osoblje SAD koje služi u Kubi, Rusiji i Kini, istražitelji nisu utvrdili da li su zbunjujući incidenti na tlu Amerike povezani sa onima koji su se desili u inostranstvu i ko bi mogao da stoji iza njih, rekli su izvori za CNN.

Pixabay

Čelnici Ministarstva odbrane koji su obavestili članove Senata i Predstavničkog doma rekli su da verovatno Rusija stoji iza napada, ali nisu imali dovoljno informacija da to potvrde.

Drugi bivši američki zvaničnik uključen u istragu je rekao da se sumnja i na Kinu.

Pročitajte još

Napadi su na kraju doveli do dramaticnog smanjenja osoblja u Havani tokom Trampove administracie.

Osoblje u Rusiji i Kini prijavilo je slične, neobjašnjive incidente, pa iako nema konsenzusa o tome šta uzrokuje simptome, jedna studija koju je naručio Stejt department otkrila je da su oni verovatno rezultat napada mikrotalasne energije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju –24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti