Namibija osudila Nemačku što podržava Izrael: Podsetili su na prvi genocid u 20. veku

14.01.2024

11:48

0

Autor: N.P.

Nemačke kolonijalne snage su počinile niz zločina nad domorodačkim narodima Herero i Nama u Namibiji početkom 20. veka

Namibija osudila Nemačku što podržava Izrael: Podsetili su na prvi genocid u 20. veku
Nemačke trupe u Namibiji 1904. godine - Copyright Profimedia

Namibija je kritikovala "šokantnu odluku" Nemačke da podrži Izrael u slučaju genocida koji se vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

- Nemačka je odlučila da brani genocidne i gnusne akte izraelske vlade koji se čine protiv nedužnih civila u Gazi i na okupiranim palestinskim teritorijama. Nijedan miroljubivi čovek ne može da ignoriše pokolj koji se sprovodi nad Palestincima u Gazi - rekao je predsednik Namibije Hage Geingob.

Podsetimo, Južna Afrika je tokom dva dana pred MSP-om iznosila slučaj protiv Izraela optužujući tu zemlju da čini genocid u Gazi.

Južna Afrika je navela da je izraelska vazdušna i kopnena ofanziva, u kojoj je od 7. oktobra ubijeno više od 24.000 ljudi, imala za cilj da uništi stanovništvo Gaze.

AP Photo/Patrick Post
Južnoafrička delegacija u Međunarodnom sudu pravde u Hagu

Izrael je, sa druge strane, optužio Pretoriju da je produžena ruka Hamasa, da je "iskrivila sliku" borbi koje se vode u enklavi. Izraelski predstavnici su negirali da je vojna operacija u Gazi genocid koji predvodi država.

Namibija je dodala da je Berlin potpuno ignorisao stradanje 24.000 Palestinaca u Gazi i brojne izveštaje UN koji govore da je 85 odsto stanovnika enklave raseljeno, a da hrane, vode i drugih osnovnih potrepština gotovo da nema.

Namibijski predsednik je kazao da je "duboko zabrinut zbog šokantne odluke" nemačke vlade kojom je odbačena "moralno ispravna optužnica Južne Afrike".

U saopštenju se dodaje da je Nemačka počinila prvi genocid u 21. veku upravo u Namibiji između 1904. i 1908. kada su desetine nevinih Namibijaca stradale u nehumanim i brutalnim uslovima.

- Nemačka ne može moralno da iskaže posvećenost Konvenciji protiv genocida, uključujući i kajanje za genocid u Namibiji, dok podržava zločin nalik holokaustu i genocid u Gazi - navedeno je iz predsedništva Namibije.

Zločini u Namibiji

Nemačke kolonijalne snage su počinile niz zločina nad domorodačkim narodima Herero i Nama u Namibiji početkom 20. veka.

Tanjug/AP Photo/Adel Hana
U Gazi je ubijeno više od 24.000 Palestinaca od 7. oktobra

Ubijanje je bio deo nemačkog plana kolektivne kazne, što se danas prepoznaje kao prvi genocid prošlog veka.

Sve je počelo kada su se Afrikanci pobunili protiv okupatora, a u januaru 1904. su ubili više od 100 nemačkih doseljenika u regiji Okahandja.

Nemački general Lotar von Trota je porazio Herero borce u Bici kod Vaterberga i odvezao ih u pustinju Omaheke, gde je većina preminula od žeđi. Slično se dogodilo i narodu Nami koji se takođe pobunio.

Procenjuje se da je ubijeno između 24.000 i 100.000 pripadnika zajednice Herero i 10.000 Nama.

Konvencija o genocidu, donesena 1948, nakon masovnog stradanja Jevreja tokom Drugog svetskog rata, definiše genocid kao "akte počinjene sa namerom da se uništi, delimično ili u potpunosti, nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa".

Južna Afrika je tužbu protiv Izraela podnela 19. decembra.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike