Zaharova: Rusi nepoželjni na obeležavanju godišnjice oslobađanja nemačkih logora

18.04.2024

16:00

0

Zaharova kaže da Berlin pokazuje nameru da nastavi antirusku politizaciju istorijskog sećanja na tok i rezultate Drugog svetskog rata i ruši istinu o istorijskim događajima

Zaharova: Rusi nepoželjni na obeležavanju godišnjice oslobađanja nemačkih logora
Marija Zaharova - Copyright Profimedia

Ambasada Rusije u Berlinu dobila je obaveštenje da je učešće ruskih zvaničnika na svečanostima povodom godišnjice oslobođenja nemačkih koncentracionih logora nepoželjno, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Naša ambasada u Berlinu je dobila obaveštenje da je nepoželjno da ruski zvaničnici učestvuju u komemorativnim događajima povodom 79. godišnjice oslobođenja zatvorenika fabrike smrti“, rekla je ona na na konferenciji za novinare i dodala da Moskva na ovaj korak gleda kao na provokaciju, prenosi list Izvestija.

Prema njenim rečima, na ovaj način Berlin pokazuje nameru da nastavi antirusku politizaciju istorijskog sećanja na tok i rezultate Drugog svetskog rata i ruši istinu o istorijskim događajima.

"Osim toga, Nemačka ignoriše notu u kojoj se od Rusije traži da prizna nacističke zločine koji su se dogodili na teritoriji SSSR-a tokom Drugog svetskog rata kao genocid", zaključila je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike