"Evropa iskušava Boga, vrtlog rata bi je mogao gurnuti u ponor": Orban tvrdi da se Brisel igra vatrom

21.04.2024

23:33

0

Briselom danas vlada proratna većina, a takva je i atmosfera u Evropi, rekao je šef mađarske države

"Evropa iskušava Boga, vrtlog rata bi je mogao gurnuti u ponor": Orban tvrdi da se Brisel igra vatrom
Viktor Orban - Copyright Profimedia

Nakon odluke Kongresa o pomoći Ukrajini i evropskim dogovorima o slanju oružja kako bi se okončao rat u Ukrajini, mađarski premijer Viktor Orban oglasio se preko svojih društvenih mreža i rekao javnosti kako mu se nove odluke ne sviđaju i čini mu se da je Evropa sve bliže ratu u kojem Mađarska, a prema njemu ni NATO, ni Vašington, ni Brisel ne bi trebalo da učestvuju.

- Briselom danas vlada proratna većina, a takva je i atmosfera u Evropi - započeo je šef mađarske države.

- Vidim da se svi spremaju za rat. Glavni sekretar NATO-a želi uspostaviti misiju NATO-a i Ukrajine. Evropski lideri već ratuju, rat vide kao svoj rat i vode ga kao svoj rat. Isprva su to bile samo kacige, onda sankcije, a onda su došle i pošiljke oružja. Prvo topovi, onda tenkovi, onda avioni. Onda obilata finansijska pomoć. Kako stvari sada stoje, dali smo blizu 100 milijardi evra - nastavio je Orban u svom statusu.

Onda je dodao da se situacija ne popravlja.

 

 

- Sve je gore. Na korak smo od slanja trupa u Ukrajinu. Ovaj vrtlog rata Evropu bi mogao gurnuti u ponor, Brisel se igra s vatrom. Iskušavaju Boga. Svetski ratovi se u početku ne zovu svetskim ratovima. Mi, Mađari, znamo šta je rat. Bili smo njegovi akteri dovoljno puta. Uveren sam da se ovog rata moramo kloniti. Ovo nije naš rat. Ne želimo ga i ne želimo da Mađarska opet postane igralište velikih sila. Zato se moramo boriti za mir - kod kuće, u Briselu, Vašingtonu, UN-u i pri NATO-u - zaključio je Orban.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike