Užas na Ostrvu! Lekari punih 15 godina bolesnoj deci namerno davali zaražene krvne doze, više od polovine sada je mrtvo...

21.04.2024

21:35

0

BBC je izvestio o šokantnom skandalu u britanskoj medicini koji uključuje ilegalne eksperimente iz 1970-ih i 1980-ih

Užas na Ostrvu! Lekari punih 15 godina bolesnoj deci namerno davali zaražene krvne doze, više od polovine sada je mrtvo...
Ilustracija - Copyright Profimedia

BBC je izvestio o šokantnom skandalu u britanskoj medicini koji uključuje ilegalne eksperimente iz 1970-ih i 1980-ih. Deci sa poremećajima zgrušavanja krvi davani su rizični proizvodi od krvi bez pristanka, što je dovelo do bolesti kao što su hepatitis C i AIDS.

Dokumenti otkrivaju tajni svet kliničkih ispitivanja koja su uključivala decu u Ujedinjenom Kraljevstvu, gde su lekari dali prednost rezultatima i nalazima u odnosu na bezbednost pacijenata. Radili su to 15 godina, radilo se o stotinak ljudi koji su sada uglavnom zaraženi hepatitisom C i HIV-om, saznaje Bi-Bi-Si. Javna istraga o čitavom skandalu je u toku, a konačni izveštaj se očekuje u maju.

 

 

Donatori su bili zatvorenici i narkomani

Jedan preživeli pacijent rekao je za BBC da su ga tretirali kao zamorca.

Ispitivanja su uključivala decu sa poremećajima zgrušavanja krvi, a porodice često nisu pristajale na njihovo učešće u kontroverznim testovima. Većina te dece je sada mrtva. Dokumenti takođe pokazuju da su lekari u centrima za hemofiliju širom zemlje koristili krvne proizvode iako se znalo da su možda kontaminirani.


Nedostatak krvnih proizvoda u Britaniji 1970-ih i 80-ih značio je da su bili uvezeni iz Amerike. Davaoci visokog rizika, kao što su zatvorenici i narkomani, davali su svoju krvnu plazmu koja je verovatno bila zaražena potencijalno razornim virusima kao što je hepatitis C - koji napada jetru - što dovodi do ciroze i raka, i HIV-a.

Jedan krvni proizvod, poznat kao 'faktor VIII', pokazao se veoma uspešnim u zaustavljanju krvarenja, ali se takođe znalo da je zaražen virusom.

Dali su im i nadimak „devičanski hemofiličari”

Luk O'Ši-Filips, koji sada ima 42 godine, ima blagu hemofiliju - što znači da ima modrice i ima veću sklonost da krvari od većine ljudi. Zarazio se potencijalno fatalnom infekcijom virusom hepatitisa C dok se lečio u bolnici Midlesek u centru Londona. U bolnicu je došao sa tri godine zbog male posekotine na ustima.

Dokumenti koje su videli novinari Bi-Bi-Sija pokazuju da mu je namerno dat krvna doza - za koji je njegov lekar znao da bi mogao da bude zaražen - kako bi mogao da bude uključen u kliničko ispitivanje. Iako nikada nije lečen od svoje bolesti, Luku je dat termički obrađen faktor VIII da zaustavi krvarenje.

 

 


Pismo Lukovog lekara, Semjuela Mačina, poslato drugom veštaku, dostavljeno je kao dokaz na istrazi. U pismu Piteru Kernofu, dr Mečin je detaljno opisao tretman Lukea i još jednog dečaka, dodajući: „Nadam se da će biti prikladni za vaš pregled.“

Nekoliko meseci ranije, dr Kernof je kontaktirao kolege lekare u svojoj oblasti i zamolio ih da pronađu pacijente koji odgovaraju kliničkim ispitivanjima. Rekao je da ne smeju da budu "prethodno tretirani". Imali su i nadimak „devičanski hemofiličari“.

"Bili smo njihovi zamorci"

„Bio sam pokusni kunić u medicinskim eksperimentima koji su me mogli ubiti“, rekao je Luk. „Nemam drugog načina da to opišem – moj tretman je promenjen i prilagođen eksperimentima. Ta promena mi je dovela do fatalne bolesti – hepatitisa C – i mojoj majci ništa nije rečeno o tome.

„Za naučni svet, biti 'devičanski hemofiličar' bila je neverovatna prednost", dodao je on. „Bio sam, bez pristanka, prazno platno na koje bi bljuvali nauku.

U narednim godinama, Luk je prošao mnoge krvne pretrage. Doktori su rekli da prate njega i njegovu majku, Shelagh O'Shea je bila zahvalna. U svojim nalazima iz 1987. dr Kernof i dr Mečin su zaključili da toplotna obrada ima „malo ili nimalo efekta“ na smanjenje rizika od hepatitisa C. Obojica su sada mrtvi.

"Nikada ne bih dozvolio da moje dete bude deo testova"

Pre nego što je umro, dr Mečin je potvrdio da je Luk bio deo studije dr Kernofa. On je negirao da je to učinjeno bez znanja Lukove majke.

„Razgovaralo se o tome sa njegovom majkom, iako priznajem da su standardi pristanka 1980-ih bili veoma različiti od onih koji su sada“, rekao je dr Mačin.

Međutim, gospođa O'Šea je rekla da joj "definitivno nije" rečeno o testovima.

"Sa detetom od tri i po godine ne bih ni razmišljala o takvom poduhvatu. Nikada ne bih dozvolila da moje dete bude deo testova - nikada", dodala je ona.

Dokumenti otkrivaju da su lekari znali da je Luk dobio hepatitis C još 1993. godine, ali im je rečeno tek 1997. U jednom medicinskom kartonu se navodi pozitivan rezultat testa i otkriva: „Nisam razgovarao sa pacijentom ili porodicom“.

Na pitanje da li je to etički, odgovorio je „Ne“.

Luk je sada oslobođen infekcije nakon uspešnog i adekvatnog lečenja. Ali dokazi iz kliničkih ispitivanja izazvali su mnogo više uzbune.

„Pacijentu uvek treba dati najbolji mogući tretman i uvek ga treba uputiti da da saglasnost – ako se ta dva faktora ne postignu, ispitivanje se smatra problematičnim“, rekla je Ema Kejv, profesorka zdravstvenog prava na Univerzitetu Daram.

Profimedia
 

Edvard Tudenham, koji je 1980-ih bio lekar za hemofiliju u Kraljevskoj slobodnoj bolnici, potvrdio je ove užasne priče. Na pitanje da li su etički standardi ispunjeni tokom ovih testova 80-ih, on je jednostavno odgovorio „Ne“.

Istraga je otkrila da su dr Mečin i dr Kernof samo jedni od mnogih, iz čitave zajednice lekara sa sličnim ambicijama.

75 od 122 umrlo je od HIV-a i hepatitisa C

Posebnu školu u blizini Altona u Hempširu pohađala je velika grupa dečaka hemofiličara. Škola za decu sa smetnjama u razvoju imala je na licu mesta odeljenje NHS za hemofiliju, tako da su dečaci koji su krvarili mogli brzo da se leče, a zatim da se vrate u nastavu.

Njihov lekar, dr Entoni Aronstam - koji je takođe umro - koristio je svoju "jedinstvenu" grupu dečaka za opsežna klinička ispitivanja. Jedna serija eksperimenata je razmatrala da li bi korišćenje tri do četiri puta više faktora VIII (nego što je detetu potrebno) pomoglo da se smanji broj krvarenja koje ima.

Bila je to profilaksa koja je podrazumevala injekcije visoke koncentracije zaraženih krvnih produkata bez njihovog pristanka ili saglasnosti roditelja.

Od 122 studenta na Univerzitetu Treloars između 1974. i 1987. godine, 75 je do sada umrlo od infekcije HIV-om i hepatitisom C, to nam je zaista potrebno“, rekao je Geri Vebster, koji je nesvesno učestvovao u ispitivanjima.

Profimedia
Škola u blizini Altona u Hempširu

"Laboratorijski pacovi"

Ade Gudjiar, student u Treloar-u od 1980. do 1989. godine, dodao je: „Tretirali su nas kao laboratorijske pacove. Bilo je mnogo studija koje su se odvijale tokom decenije u kojoj smo bili u školi.“

Jedno ispitivanje uključivalo je kontroverzni placebo tretman. To je značilo da su neki dečaci, koji su mislili da im je dat faktor VIII da spreče krvarenje, zapravo dobijali fiziološki rastvor.

"Kada mislite da imate lek, ponašate se drugačije", rekao je Geri. "Više trčite, igrate grublje u fudbalu. Za hemofiličara, osećate se malo nepobedivo na kratko nakon injekcije. Ali sa placebom, samo rizikujete svoj život na taj način." On je za BBC rekao da je bio kažnjen u školi ako je propustio injekcije.

"To bi značilo da bi njihova suđenja bila pogrešna i da smo mi klinci bili primorani da igramo po pravilima."

Profimedia
Škola je imala odeljenje NHS za hemofiliju

Uključena je četvoromesečna beba

Dr. Kernofova težnja ka kliničkom napretku kroz istraživanje bila je rigorozna, kao i njegova potraga za odgovarajućim subjektima za ispitivanja, što je dovelo do toga da su subjekti postajali sve mlađi - četvoromesečna beba je bila deo ispitivanja.

Među njegovim studijama bila je i jedna koja je upoređivala infektivnost drugih doza krvne plazme - krioprecipitata - sa koncentratima faktora VIII. Krioprecipitat se koristi za lečenje blagih stanja zgrušavanja krvi. Sadržao je protein faktor VIII, ali u nižim koncentracijama i od manjeg broja donatora, pa se stoga smatralo manje rizičnim. Potraga za odgovarajućim subjektima dovela ga je do Marka Stjuarta, njegovog brata i oca, koji su svi imali veoma blage slučajeve fon Vilebrandove bolesti - poremećaja zgrušavanja krvi. Njihov uobičajeni tretman bio je krioprecipitat. Umesto toga, dr Kernof im je dao sve koncentrate faktora VIII.

„Dok nismo dobili koncentrate, jednom mesečno bi nam malo krvarilo iz nosa, išli bi na krioterapiju i to je bilo to.

Sva trojica su zaražena hepatitisom C. Markov brat i otac umrli su od raka jetre nakon što je infekcija napala organ. Ni jednom im nije rečeno da su zaraženi sve dok nije bilo prekasno za lečenje.

„Ljutnja je potcenjivanje“, rekao je Mark. "Znate šta sledi. Hepatitis C će nas sustići."

Treloarova izjava glasi: „Čekamo objavljivanje upitnika o kontaminiranoj krvi, za koji se nadamo da će našim bivšim studentima dati odgovore koje su čekali. Šira istraga o skandalu sa kontaminiranom krvlju biće završena 20. maja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike