Premijer Indije otvorio hinduistički hram podignut na ruševinama džamije: Zašto je hindusima ovo mesto tako važno? (VIDEO)

22.01.2024

10:47

0

Svetilište je posvećeno bogu Rami

Premijer Indije otvorio hinduistički hram podignut na ruševinama džamije: Zašto je hindusima ovo mesto tako važno? (VIDEO)
Copyright AP Photo/Rajesh Kumar Singh

Indijski premijer Narendra Modi otvorio je hinduistički hram izgrađen na ruševinama džamije u gradu Ajođa na severu Indije.

Hram je posvećen hinduističkom bogu Rami, a Modi, obučen u tradicionalnu odeću, predvodio je ceremoniju otvaranja praćen verskim pesmama hinduističkih sveštenika unutar svetilišta u koje je prošle nedelje postavljena kamena skulptura Boga Rame visoka 1,3 metra.

- Veliko mi je zadovoljstvo da budem deo ovog božanskog programa - objavio je indijski premijer Modi na Iksu.

On je takođe pevao hinduističke religiozne pesme pre nego što je stavio latice cveća u podnožje skulpture Boga Rame, pomolio se, a zatim se poklonio pred Raminim kipom.

Ipak, bilo je i onih koji smatraju da je Modi samo skupljao političke poene jer se bliže izbori u Indiji.

AP Photo/Rafiq Maqbool
Izgradnja hinduističkog hrama u Ajođi je koštala 217 miliona dolara

Izgradnja hrama je koštala oko 217 miliona dolara, a iz fonda ove bogomolje kažu da je novac prikupljen zahvaljujući privatnim donacijama.

Veliki broj hindu nacionalista je time ispunio svoj višedecenijski san da se u Ajođi izgradi svetilište posvećeno bogu Rami, a radi se o gradu koji je postao važna destinacija za hodočasnike i turiste iz svih krajeva sveta.

AP Photo/Mahesh Kumar A.
Hindusi veruju da je bog Rama rođen u Ajođi

Brojni hindusi veruju da je u Ajođi rođen Rama, a na mestu njegovog navodnog rođenja su muslimanski osvajači podigli džamiju Babri što je izazvalo tenzije i veliku pravnu bitku.

Džamija je na kraju porušena, a 2019. je Vrhovni sud odlučio da zemljište pripada hindusima. Muslimanima je dat posed van grada da na njemu izgrade džamiju.

 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike