Postao je tragač, ali pre toga je trebalo da ima drugu misiju: Upoznajte psa Rodžera, ovo su njegove "mane" (VIDEO)

10.04.2024

17:15

0

Učestvovao je u pronalaženju jedne od 13 osoba spasenih iz ruševina nakon zemljotresa jačine 7,4 stepeni Rihterove skale na Tajvanu

Postao je tragač, ali pre toga je trebalo da ima drugu misiju: Upoznajte psa Rodžera, ovo su njegove "mane" (VIDEO)
Copyright Profimedia

Pas rase labrador retriver po imenu Rodžer, koji je "izbačen" iz škole za pse koji otkrivaju drogu jer je bio previše prijateljski nastrojen, postao je pas tragač nakon što je pomogao da se pronađu nestali u razornom zemljotresu koji je nedavno pogodio Tajvan.

Rodžer (8) učestvovao je u pronalaženju jedne od 13 osoba spasenih iz ruševina nakon zemljotresa jačine 7,4 stepeni Rihterove skale na Tajvanu.

Rodžer je rođen u centru za obuku pasa za otkrivanje narkotika, ali je bio previše druželjubiv, nestašan i nemiran i nije mogao da se usredsredi i sluša komande svojih trenera, prenosi Si-En-En.

Međutim, živahan karakter i urođena inteligencija načinili su ga mnogo boljim kandidatom da bude pas spasilac. 

- Ne kažem da nije bio dobar u otkrivanju droge ili da se nije slagao s drugim psima, ali uslov za pse koji otkrivaju drogu je da ne budu previše nemirni i nezavisni. Ali, ti kvaliteti su potrebni kod pasa koji tragaju za nestalim ljudima - rekao je kapetan jedinice za spasavanje vatrogasne službe Kaosjung, Čen Či-san.

Naime, ovaj pas je popularnost u javnosti stekao kada je, dok je njegov instruktor davao intervju, skočio i pokušao da otme mikrofon iz ruke novinara, misleći da je reč o igri.

Rodžer je učestovao u sedam operacija spasavanja ljudi iz ruševina, prvi put nakon zemljotresa jačine 6,4 stepena koji je pogodio isti region 2018. On bi uskoro trebalo da ode u penziju, a vatrogasna služba Kaosjunga šalje pse za spasavanje u odgovarajući dom kada napune devet godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike