Haos posle pucanja brane: Voda u Uralu dostigla kritičan nivo, kuće poplavljene, evakuisano nekoliko stotina ljudi, troje poginulo (VIDEO)

06.04.2024

14:45

0

Na snazi je vanredna situacija u Orenburgu, kao i u celoj oblasti, gde je poplavljeno više od 2.500 domaćinstava

Haos posle pucanja brane: Voda u Uralu dostigla kritičan nivo, kuće poplavljene, evakuisano nekoliko stotina ljudi, troje poginulo (VIDEO)
Copyright Administration of the city of Orenburg Telegram Channel via AP

Nivo vode u reci Ural, koja protiče kroz grad Orenburg u istoimenoj oblasti u Rusiji, dosegnuo je opasan nivo od 930 centimetara, prema saopštenju gradske skupštine.

 

 

U saopštenju se ističe da je jutros u osam sati po lokalnom vremenu nivo vode Urala kod Orenburga dostigao visinu od 828 centimetara, kako je prenela agencija RIA Novosti.

Tužilaštvo je obavestilo da je do probijanja brane došlo zbog propusta u održavanju konstrukcije, te je pokrenut krivični postupak zbog povrede bezbednosti i nehata.

 

 

Prema prethodnim izveštajima gradske vlasti, tri osobe su stradale u poplavama u gradu Orsku, takođe u Orenburškoj oblasti.

Na snazi je vanredna situacija u gradu, kao i u celoj oblasti, gde je poplavljeno više od 2.500 domaćinstava, navodi agencija RIA Novosti.

 

 

Pres-služba gubernatora Orenburške oblasti saopštila je da je evakuisano 4.208 ljudi, uključujući 1.019 dece, a njih 427 smešteno je u privremene smeštajne centre.

Poplavljeno je 2.556 domaćinstava i 6.886 privatnih parcela, dok je angažovano više od 530 radnika komunalnih službi i spasilaca.

 

 

Najkritičnija situacija je u gradu Orsku, gde je pukla brana koja je štitila grad od reke Ural, te se sprovodi masovna evakuacija iz starog dela grada.

Gradonačelnikov kabinet je ranije saopštio da je brana delimično oštećena na dva mesta, dok pojedini delovi Orenburške oblasti i dalje nemaju električnu energiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike