RAT NA BLISKOM ISTOKU Izraelske snage ubile 6.050 palestinskih studenata, u prva 4 meseca šteta u Gazi premašila 18 milijardi dolara

02.04.2024

21:53

0

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

RAT NA BLISKOM ISTOKU Izraelske snage ubile 6.050 palestinskih studenata, u prva 4 meseca šteta u Gazi premašila 18 milijardi dolara
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob između Izraela i Hamasa ušao je u 178. dan. 

Najmanje 77 Palestinaca je ubijeno, a ranjeno je njih 108 u izraelskim napadima na Pojas Gaze za poslednja 24 sata, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

Ministarstvo je navelo da je izraelska vojska počinila osam "masakara" nad porodicama u Pojasu Gaze u poslednja 24 sata, prenela je palestinska agencija WAFA.

Agencija ističe da timovi hitne pomoći i spasilačke ekipe još nisu u mogućnosti da dođu do mnogih povređenih i tela zarobljenih pod ruševinama ili razbacanih po putevima širom Pojasa Gaze zbog toga što izraelske snage ometaju kretanje medicinskih i timova civilne odbrane.

21.52 - RSF: Izraelski plan da zabrani Al Džaziru je "cenzura bez presedana"

Reporteri bez granica (RSF) pozivaju na “ukidanje” novousvojenog izraelskog zakona koji otvara put zabrani Al Džazire i drugih stranih informativnih mreža.

U saopštenju RSF je rekao da novi zakon “pre svega cilja na Al Džaziru”.

- Izrael koristi sve moguće metode kako bi pokušao da ućutka Al Džaziru zbog njenog izveštavanja o stvarnoj sudbini Palestinaca na Zapadnoj obali i u Gazi od 7. oktobra - rekao je Džonatan Dager, šef RSF-ove kancelarije za Bliski istok.

20.29 - UN: Pogibija radnika WCK u Gazi je neizbežni rezultat načina na koji se vodi rat

Pogibija sedam radnika Svetske centralne kuhinje (WCK) u Gazi, organizacije kojom rukovodi proslavljeni kuvara Hoze Andres, "neizbežni je rezultat načina na koji se vodi rat", izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik.

On je rekao da su UN još jednom pozivale na hitan humanitarni prekid vatre između Izraela i Hamasa, prenosi Rojters.

- Mnoštvo takvih događaja je neizbežna posledica načina na koji se vodi ovaj rat. Najmanje 196 humanitaraca je ubijeno od oktobra 2023. godine na okupiranoj palestinskoj teritoriji, koja je jedno od najtežih mesta na svetu za humanitarni rad - rekao je Dižarik.

20.16 - Izraelske snage ubile 6.050 palestinskih studenata

Palestinsko Ministarstvo obrazovanja navodi u saopštenju da je 10.219 učenika povređeno na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

Ministarstvo navodi da je većina studenata (5.994) ubijena u opkoljenoj obalnoj enklavi, dok su ostali (56) ubijeni na Zapadnoj obali.

20.09 - U prva 4 meseca napada na Gazu načinjena šteta od više od 18 milijardi dolara

Šteta pričinjena kritičnoj infrastrukturi u Pojasu Gaze u prva četiri meseca napada izraelske vojske iznosi oko 18,5 milijardi dolara, saopšteno je danas u zajedničkom izveštaju Svetske banke i UN.

U izveštaju o proceni štete, koji je finansirala Evropska unija, procenjuje se da je šteta jednaka 97 odsto kombinovanog BDP-a Zapadne obale i Gaze u 2022. godini i da je kao posledica uništenja nastalo 26 miliona tona krhotina i ruševina za koje su potrebne godine da se uklone, navodi Rojters.

AP Photo/Leo Correa
 

18.44 - Hamas oštro osudio izraelski napad na tim World Central Kitchen-a

Grupa koja upravlja Gazom kaže da napad još jednom dokazuje da “okupator insistira na sistematskom ubijanju civila, međunarodnih humanitarnih radnika i članova humanitarnih organizacija”.

U izjavi za Telegram Hamas je naveo da je cilj napada bio “terorizovati” humanitarne radnike i sprečiti ih da nastave da obavljaju svoje humanitarne dužnosti.

17.41 - Britanija pozvala ambasadora Izraela zbog smrti humanitarnih radnika u Gazi

Britanski ministar za razvoj i Afriku Endrju Mičel pozvao je danas izraelskog ambasadora u Londonu zbog smrti humanitarnih radnika u izraelskom napadu na Pojas Gaze.

- Izneo sam nedvosmislenu osudu užasnog ubistva sedam radnika Svetske centralne kuhinje (WCK), uključujući tri državljanina Velike Britanije. Tražio sam brzu i transparentnu istragu - istakao je Mičel u saopštenju objavljenom na sajtu britanske vlade.

Dodao je da je ponovio stav zvaničnog Londona da Izrael treba hitno da uspostavi efikasan mehanizam za povećanje pristupa humanitarne pomoći.

16.28 - UNRWA: Humanitarni radnici ne smeju biti meta

 

 

Agencija UN-a kaže da je 176 njenih radnika ubijeno od početka rata u Gazi, od kojih nekoliko tokom obavljanja dužnosti.

- U ovom ratu "superlativa", beležimo najveći broj humanitarnih radnika ubijenih u bilo kom sukobu. Humanitarni radnici nisu meta i moraju biti zaštićeni u svakom trenutku - navodi agencija.

15.59 - Objavljen snimak spaljene i uništene bolnice Al Šifa

Video koji je podelila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) prikazuje razaranje u bolnici Al Šifa, najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Gazi, nakon dvosedmične izraelske opsade.

- Sve zgrade medicinskog kompleksa Al Šifa potpuno su uništene i spaljene. Medicinski kompleks Al Šifa je zauvek nestao - kaže direktor bolnice doktor Marvan Abu Saada.

 

 

15.44 - Pomoć dostavljana Gazi preko pomorskog koridora vraća se na Kipar nakon smrtonosnog izraelskog vazdušnog napada

Nakon šokantnih vesti o smrti humanitarnih radnika, veliki deo humanitarne pošiljke koja je stigla u Gazu preko pomorskog koridora sa Kipra sada se vraća na ostrvo, piše britanski "Gardijan".

- Najmanje dve trećine pomoći se vraća. Oko 332 tone pomoći napustilo je Kipar u subotu. Otprilike 100 tona, oko trećine, istovareno je i isporučeno, ali nakon ovih tragičnih događaja, ostale dve trećine se vraćaju nazad - rekao je za britanski medij portparol kiparskog ministra spoljnih poslova Teodoros Gocis.

15.10 - Poljska traži "objašnjenja" od Izraela jer je imenovan poljski humanitarni radnik koji je ubijen u izraelskom vazdušnom napadu

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski rekao je da je zatražio "hitna objašnjenja" od izraelskog ambasadora u Varšavi nakon što su u izraelskom udaru poginuli poljski dobrovoljac i šest drugih humanitarnih radnika u Gazi.

Predsednik grada Pšemisla, na jugoistoku Poljske, ranije je identifikovao dobrovoljca kao Damijana Sobola.

 

 

- Lično sam tražio hitna objašnjenja od izraelskog ambasadora Jakova Livnea - rekao je Sikorski na društvenim mrežama i dodao da je izrazio "saučešće porodici našeg hrabrog dobrovoljca“.

Takođe je najavio da je Poljska otvorila sopstvenu istragu o smrti humanitarnog radnika.

14.22 - Netanjahu: Humanitarci ubijeni u nenamernom izraelskom udaru

Izraelski lider Benjamin Netanjahu opisao je izraelski vazdušni napad u Gazi u kom je ubijeno sedam humanitarnih radnika, uključujući šest stranih državljana, kao “nenameran” i “tragičan”.

- Ove stvari se događaju u ratno vreme - dodao je Netanjahu, rekavši da je istraga u toku.

13.20 - Britanija od Izraela zahteva transparentnu istragu smrtonosnog napada

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron pozvao je Izrael da pruži transparentno objašnjenje smrtonosnog napada na humanitarne radnike iz Svetske centralne kuhinje (WCK).

Najmanje jedan državljanin Velike Britanije navodno je među sedam mrtvih.

 

 

12.33 - Izrael dao Hamasu novi nacrt sporazuma o taocima i prekidu vatre

Izraelska delegacija će se vratiti iz Kaira nakon što je formulisala novi predlog za sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca sa Hamasom, prenosi Haarec, pozivajući se na Mosad.

Rojters prenosi da je kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua takođe saopštila da je predstavljeno novo primirje u Gazi i predlog za oslobađanje talaca.

11.00 - Izraelska vojska: Napad u kojem su stradali humanitarci istražiće nezavisno telo

Izraelska vojska je izjavila saučešće osnivaču Svetske centralne kuhinje zbog "tragične smrti" njenih radnika u Gazi, kao i "savezničkim nacijama".

Vojska Izraela navodi i da će incident istražiti "nezavisno, profesionalno i ekspertsko telo".

10.30 - SZO: Al Šifa više ne može da funkcioniše kao bolnica

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da bolnica El Šifa više ne može da funkcioniše kao zdravstvena ustanova ni u jednoj formi.

"Uništavanje El Šife je čupanje srca iz zdravstvenog sistema Gaze", navodi SZO.

10.00 - Sančez: Španija će priznati Palestinu pre početka leta

Španska vlada planira da prizna Palestinu kao nezavisnu državu pre početka leta, saopštio je premijer Pedro Sančez.

On je prethodnog meseca najavio da će Palestina biti priznata tokom mandata trenutne vlade Španije, ali je rok pomeren da se potencijalno poklopi sa evropskim izborima zakazanim za 9 jun, prenosi Pais.

Sančez je ipak napomenuo da vlada mora da ''obrati pažnju na odluke koje će biti donete u Briselu i SAD, a posebno uzevši u obzir predsedničke izbore u toj zemlji u novembru".

Španski premijer je u ponedeljak započeo turu po Bliskom istoku i sinoć je stigao u Jordan, dok ga očekuju i posete Kataru i Saudijskoj Arabiji, u pokušaju da utiče na ključne aktere u regionu da postignu održivo rešenje za rat u Gazi.

Na zvaničnoj veb stranici španske vlade navedeno je da Španija cilja na priznanje dve države od strane međunarodne zajednice i premijer će se u Saudijskoj Arabiji, tokom sastanka sa prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom, takođe zalagati da arapske države koje do sada to nisu učinile, priznaju Izrael.

Kako piše španski list, ova zemlja je nedavno nastojala da postigne dogovor sa drugim evropskim državama o priznavanju nezavisne palestinske države.

Lideri Španije, Slovenije, Irske i Malte odobrili su zajedničku deklaraciju u kojoj su pokazali spremnost da to učine ''kada (taj potez) može da da pozitivan doprinos i kada su okolnosti odgovarajuce", dok se Madrid nada da će se ostale zemlje bloka pridružiti naknadno.

Španija je priznanje Palestine u EU promovisala kao ''koaliciju dobrovoljaca'' zbog oštrog protivljenja Nemačke i Austrije i nedostatka podrške Italije i Francuske, a zemlje koje već priznaju palestinsku državu su većinski zemlje bivšeg istočnog bloka, poput Rumunije, Mađarske, Bugarske, Češke i Slovačke, dok je Švedska to uradila nezavisno 2014.

7.45- Zvaničnici u Gazi: U napadu ubijena četiri strana humanitarna radnika

Četiri međunarodna humanitarna radnika humanitarne organizacije Svetska centralna kuhinja i njihov palestinski vozač ubijeni su u napadu na njihovo vozilo u Pojasu Gaze, nakon što su pomogli da budu isporučeni hrana i druge zalihe u severnu Gazu koje su ranije stigle brodom, saopštili su zdravstveni zvaničnici u Gazi. "Svetska centralna kuhinja izgubila je nekoliko naših sestara i braće u vazdušnom napadu IDF-a u Gazi", objavio je osnivač

Svetske centralne kuhinje Jose Andres na društvenoj mreži X. Na objavljenim snimcima vide se tela petorice mrtvih u bolnici u gradu Deir el-Balah u centralnoj Gazi, prenosi Tajms of Izrael. Osoblje je pokazalo pasoše trojice poginulih - Britanca, Australijanca i Poljaka, a nacionalnost četvrtog humanitarnog radnika nije poznata. Australijski premijer Entoni Albanez potvrdio je smrt 44-godišnjeg australijskog humanitarnog radnika, navodeći da je vlada Australije kontaktirala Izrael i da zahteva da odgovorni budu pozvani na odgovornost, navodi Tajms of Izrael.

7.00 - Iran poziva na međunarodnu istragu o izraelskoj operaciji u bolnici Al Šifa

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani pozvao je danas na međunarodnu istragu o operaciji izraelske vojske u bolnici Al Šifa u Gazi.

"Objavljene slike bolnice Al ŠIfa u Gazi nakon dvonedeljne blokade od strane vojske cionističkog režima, izjave svedoka na terenu i objavljeni video snimci i novinski izveštaji o razaranju, mučenju, klanju i broju palestinskih zatvorenika u bolnici užasni su i šokantni", naveo je Kanani na društvenoj mreži X. Dodao je da je "odmah potrebna međunarodna istraga".

"Da li će međunarodni forumi i institucije ispuniti svoje obaveze? Hoće li poznati borci za ljudska prava podržati međunarodnu istragu o dimenzijama eklatantnog ratnog zločina ili će se selektivno i pristrasno ponašanje prema ljudskim pravima nastaviti?", upitao je iranski zvaničnik.

06.55 - Hamas: U Šifi pronađena tela osoba koje su zakopane žive i vezanih ruku

Hamas je danas saopštio da su u bolnici Šifa, najvećem zdravstvenom kompleksu u Pojasu Gaze, koji je bio na udaru izraelskih snaga 14 dana, pronađena tela ljudi vezanih ruku i živih zakopanih, javlja Anadolija.

Iz palestinskog militantnog pokreta ističe se da je posle napada na Šifu, bolnica postala potpuno neupotrebljiva. Izraelska vojska objavila je danas da se povukla iz Šife. Navedeno je da je u bolnici Šifa i njenoj okolini došlo do velikog razaranja, i da su zgrade uništene, zapaljene, civili u okolnim kućama streljani i izvršene "užasne egzekucije".

Pronađena su "tela osoba koje su zakopane žive, vezanih ruku, čiji su leševi trunuli i koji su bili zgnječeni pod gusenicama tenkova".

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.100 ljudi.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

U izraelskim napadima u Gazi je stradalo više od 31.000 ljudi.

- Jemenski Huti su počeli da napadaju brodove u Crvenom moru, izražavajući tako podršku palestinskom narodu, ali je ugrožena jedna od najvažnijih svetskih trgovačkih ruta.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi. Izrael je najverovatnije 7. oktobra primenio i kontroverznu Hanibalovu direktivu.

- Posle kraćeg prekida vatre kada je sprovedena razmena talaca i zatvorenika, primirje između Hamasa i Izraela prekinuto je 1. decembra 2023. godine.

- Južna Afrika je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Izraela zbog "sprovođenja genocida u Gazi". MSP je potom naredio Izraelu da preduzme mere za sprečavanje genocida.

- Izrael je 24. marta pristao na puštanje do 800 zatvorenika, Hamas će osloboditi 40 talaca.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike