Španija iz vazduha ispustila 26 tona pomoći za Gazu: Objavljen i snimak humanitarne akcije (VIDEO)

28.03.2024

11:26

0

U cilju da spreče humanitarnu katastrofu dva aviona su poletela iz vojne baze u Saragosi

Španija iz vazduha ispustila 26 tona pomoći za Gazu: Objavljen i snimak humanitarne akcije (VIDEO)
Copyright Printscreen Twitter/NationalIndNews

Španija je izvršila humanitarnu akciju slanja 26 tona hrane iz vazduha u opkoljeni Pojas Gaze, istovremeno apelujući na Izrael da otvori kopnene granice kako bi omogućio pristup još većoj količini pomoći.

Prema saopštenju španskog Ministarstva spoljnih poslova, u sredu je u okviru ove akcije isporučeno više od 11.000 obroka hrane, što predstavlja vitalnu podršku za stanovništvo koje se suočava sa izuzetno teškim uslovima.

U cilju da spreče humanitarnu katastrofu dva aviona su poletela iz vojne baze u Saragosi, a paketi su bezbedno dostavljeni na teritoriju koja je izolovana zbog izraelskih vojnih operacija.

 

 

- Oko 1,1 milion osoba u Gazi suočava se s katastrofalnom prehrambenom neizvesnošću. Sadašnje slanje pomoći (iz vazduha) nije dovoljno za zaustavljanje gladi i osiguranje osnovnih potrepština poput vode i higijenskog materijala - piše u saopštenju u kom se traži da se otvore granični prelazi i poveća obim pomoći koja dospeva u enklavu.

Iako se ulazak pomoći kopnenim putem smatra efikasnijim, Španija podržava sve metode dostavljanja pomoći, uključujući i vazdušni transport koji sprovode i druge zemlje poput Francuske, Nemačke i SAD.

Španija je takođe istakla podatke o visokom broju žrtava, napominjući da je u Pojasu Gaze od 7. oktobra stradalo više od 32.000 ljudi, od čega su 70 odsto žene i deca. Povređeno je skoro 74.200 civila.

Uz humanitarnu pomoć iz vazduha, Španija je takođe angažovana u pružanju podrške agenciji UN-a za palestinske izbeglice (UNRWA). Prošle godine su uplatili 19,5 milijuna evra, a najavljuju dodatnih 23,5 milijuna za školovanje dece.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike