Ubijen medved koji je danima terorisao građane! Povredio pet osoba - među njima i devojčicu (10)!

27.03.2024

17:52

0

Pojedini članovi slovačke vlade navode da ovaj incident dokazuje potrebu za ublažavanjem ekološke zaštite divljih životinja u EU koja sprečava lov na životinje poput medveda i vukova

Ubijen medved koji je danima terorisao građane! Povredio pet osoba - među njima i devojčicu (10)!
Copyright Printscreen/ Facebook, Marika Trnková Bizubová

Mrki medved koji je za nekoliko dana povredio pet osoba u slovačkom gradu Liptovski Mikulaš je ubijen, izjavio je slovački ministar za zaštitu životne sredine Tomaš Taraba.

Video snimak medveda kako juri ulicama Liptovskog Mikulaša 17. marta postao je viralan, preneo je Bi-Bi-Si (BBC). Bilo je potrebno 10 dana da se uđe u trag mrkom medvedu, koji je ubijen u utorak u lokalnoj šumi.

Slovačka vlada sada želi veću slobodu za smanjenje populacije medveda selektivnim odstrelom. Za identifikaciju medveda korišćeni su dron i biometrijska tehnologija, napisao je Taraba na svom Fejsbuk profilu i zahvalio svima koji su učestvovali u operaciji.

Prošle nedelje je proglašeno stanje pojačanje pripravnosti u kojem su policijske snage intenzivno patrolirale širom regiona u cilju prevencije sličnih napada. Medved, za kojeg slovački portal Aktualiti procenjuje da ima oko tri godine i da je težak oko 70 kilograma, snimljen je dok je trčao ulicama severnog slovačkog grada ranije ovog meseca. Jedan video prikazuje medveda kako napada čoveka na trotoaru.

Petoro ljudi je povređeno, uključujući 10-ogodišnju devojčicu, a dvoje je sa ranama i ogrebotinama prebačeno u bolnicu. Jedna žena rekla je lokalnim novinama da je doživela traumu tokom napada.

Pojedini članovi slovačke vlade navode da ovaj incident dokazuje potrebu za ublažavanjem ekološke zaštite divljih životinja u EU koja sprečava lov na životinje poput medveda i vukova. Slovačko Ministarstvo planira, zajedno sa Rumunijom, da apeluje na kolege iz EU da ponovo klasifikuju medvede kako bi se omogućio selektivni odstrel.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike