Slovaci u subotu biraju novog predsednika

20.03.2024

23:33

0

Slovački predsednici nemaju velika izvršna ovlašćenja, ali imaju snažnu ulogu u formiranju vlada i oblikovanju javne debate

Slovaci u subotu biraju novog predsednika
Ilustracija - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Slovaci u subotu biraju novog predsednika na izborima koji bi premijeru Robertu Ficu mogli dati podsticaj u nastojanju da stekne veću kontrolu nad javnim medijskim servisima, ublaži zakone o borbi protiv korupcije i uskrati ključnu podršku Ukrajini, preneo je Rojters.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je bivši premijer Peter Pelegrini (48), bivši član Ficove vladajuće stranke SMER-a (SMER-socijaldemokratija, a sada lider njenog mlađeg koalicionog partnera, HLAS-a (Glas-socijaldemokratija), favorit za smenu aktuelne predsednice Zuzane Čaputove (50), koja se nije kandidovala za drugi mandat, preneo je Rojters.

Čaputova je bila liberalni glas u polarizovanoj politici Slovačke, podržavajući dalju integraciju zemlje u EU, prava manjina i pomoć Ukrajini u ratu sa Moskvom. Ali čini se da su mnogi Slovaci postali frustrirani haotičnim upravljanjem prethodne vlade, koja je prošle godine izgubila vlast i prihvatili Ficova obećanja o dodatnim isplatama penzija i drugim davanjima.

AP Photo/Armin Durgut
 

 

Pelegrini se nije distancirao od vladinih inicijativa i takođe, je pokazao podršku spoljnopolitičkim promenama za koje kritičari navode da pomeraju Slovačku suviše blizu Rusiji, uključujući zaustavljanje pružanja državnih vojnih zaliha Kijevu.

"Naša odgovornost je da pokušamo da zaustavimo ovaj sukob... i tražimo mirovno rešenje", rekao je Pelegrini u debati na TV Markizi u ponedeljak uveče.

Pelegrini ima malu prednost u anketama u odnosu na najbližeg kandidata Ivana Korcoka (59), bivšeg ministra inostranih poslova. Anketa agencije AKO urađena juče pokazala je da podrška Pelegriniju iznosi 40,4 odsto, a Korcoku 38,6 odsto i da bi Pelegrini trebalo da pobedi u drugom krugu sa skoro 53 odsto glasova podrške birača.

Prvi krug predsedničkih izbora je u subotu, a drugi krug između dva najbolja kandidata je 6. aprila ako niko ne osvoji većinu ovog vikenda.

Slovački predsednici nemaju velika izvršna ovlašćenja, ali imaju snažnu ulogu u formiranju vlada i oblikovanju javne debate.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike