Bavarska zabranjuje upotrebu rodno senzitivnog jezika: "Nerazumljive formulacije treba izbegavati"

21.03.2024

00:30

0

Odluku je pozdravilo Udruženje nemačkih učitelja

Bavarska zabranjuje upotrebu rodno senzitivnog jezika: "Nerazumljive formulacije treba izbegavati"
Copyright Profimedia

Vlada Bavarske, najveće nemačke pokrajine, zabranila je korišćenje rodno senzitivnog jezika u svim javnim ustanovama, a ta odluka stupa na snagu 1. aprila.

Predstavnici Vlade Bavarske poručili su da jezik mora biti jasan i razumljiv, a da upotreba inkluzivnijeg jezika to onemogućava, preneo je nemački Dojče vele (DW). 

Navodi se da se u nemačkom jeziku sve češće koriste simboli poput zvezdica i dvotački u imenicama, kako bi jezik bio inkluzivniji, što više neće biti dozvoljeno. U govornom nemačkom, simboli su izraženi kao pauza ili glotalni zastoj.

Odluku je pozdravilo Udruženje nemačkih učitelja, navodeći da nerazumljive formulacije treba izbegavati.

Florijan Herman, ministar u  vladi konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU) bavarskog premijera Markusa Sedera, rekao je da će se ta uredba odnositi na nastavnike. 

Pravilo bi se odnosilo na tekst koji se koristi u svakodnevnoj školskoj nastavi zajedno sa pismima roditeljima i internom komunikacijom.

Godine 2021. uticajni nemački referentni rečnik Duden počeo je da menja svoje unose za imenice koje se odnose na ljude kako bi napravio jasne verzije ženskog roda i istakao da se verzija muškog roda eksplicitno odnosi na muškarce.

Predsednik Udruženja nemačkih učitelja (DL) rekao je da bi službeni jezik trebalo da bude usredsređen na „važeće formulacije koje su rodno osetljive, a da se ne označavaju kao takve“.

Za razliku od Bavarske, drugi delovi Nemačke, kao što je grad Hanover, odlučili su da preispitaju rodno zasnovan jezik u zvaničnoj korespondenciji.  
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike