Guverner Oklahome potpisao uredbu kojom se definišu pojmovi "muškarac" i "žena": Mnogi misle da je to atak na transrodne osobe

03.08.2023

00:55

0

Stit je prošle godine potpisao zakon kojim je zabranjeno transrodnim ženama da igraju u ženskim sportskim timovima

Guverner Oklahome potpisao uredbu kojom se definišu pojmovi "muškarac" i "žena": Mnogi misle da je to atak na transrodne osobe
Copyright Profimedia

Guverner Oklahome Kevin Stit potpisao je danas uredbu kojom se državnim agencijama nalaže da usvoje određene definicije reči "muškarac" i "žena", što je potez za koji kritičari kažu da će ukinuti zakonsku zaštitu za transrodne osobe u toj američkoj saveznoj državi.

Uredbom je žena definisana kao osoba "čiji je biološki reproduktivni sistem dizajniran da proizvodi jajne ćelije", a muškarac kao osoba "čiji je biološki reproduktivni sistem dizajniran da oplodi jajne ćelije".

Stit je naveo da će ova uredba sprečiti transrodne žene da uđu u prostorije "samo za žene" u Oklahomi, uključujući toalete i svlačionice.

- Sve dok sam ja guverner, nastavićemo da štitimo žene i obezbedimo da su prostori samo za žene rezervisani isključivo za biološke žene - rekao je guverner Oklahome.

U Oklahomi je već zabranjeno transrodnim studentima da koriste toalete i svlačionice u skladu sa onim rodnim identitetom za koji su se opredelili, a Stit je prošle godine potpisao zakon kojim je zabranjeno transrodnim ženama da igraju u ženskim sportskim timovima.

Kongresmenka Mori Tarner, koja je 2020. godine postala prva otvoreno nebinarna osoba u Predstavničkom domu SAD, optužila je guvernera Oklahome i vladu te savezne države da pokušavaju da ućutkaju transrodnu zajednicu kako bi izbegli rešavanje stvarnih problema.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike