Sirene se oglasile u Nemačkoj: Alarm na telefonima, stigle poruke upozorenja

14.03.2024

12:44

0

Oko 6.150 sirena oglasilo se širom Severne Rajne-Vestfalije u okviru obeležavanja Dana upozorenja

Sirene se oglasile u Nemačkoj: Alarm na telefonima, stigle poruke upozorenja
Nemci su testirali sistem upozorenja na katastrofe - Copyright Profimedia

Širom nemačke savezne države Severna Rajna-Vestfalije danas su se oglasile sirene, a na mobilne telefone građana stigla je poruka o upozorenju na opasnost, koja je poslata u okviru probe sistema za uzbunjivanje građana. 

U Ahenu, gradu u blizini granice sa Belgijom i Holandijom, sirene su se prvi put oglasile tačno u 11 časova, a potom su se čule u još nekoliko navrata, dok su mobilni telefoni glasno zapištali, a na ekranu se pojavila poruka o probnom upozorenju, uz napomenu da ne postoji opasnost po građane, javlja dopisnik Tanjuga.

Oko 6.150 sirena oglasilo se širom Severne Rajne-Vestfalije u okviru obeležavanja Dana upozorenja, koji ima za cilj da se testiraju uređaji za upozoravanje građana i poveća osetljivost stanovništva na temu zaštite od katastrofa, prenosi nemački WDR.

Poruke upozorenja poslate su iz Situacionog centra državne vlade Severne Rajne Vestfalije, a objavljuju se i putem medija i aplikacija za upozorenje, kao i, prvi put, na oko 1.500 digitalnih informativnih tabli u gradovima. 

- Upozorenje mora da stigne do svih u zemlji. Zato pravimo veliku buku na Dan upozorenja širom zemlje koristeći mobilne telefone, sirene, zvučnike i još mnogo toga da zaista probudimo svih 18 miliona ljudi u Severnoj Rajni-Vestfaliji - rekao je ministar unutrašnjih poslova te savezne države Herbert Reul. 

Ovo je deseti put da se u Severnoj Rajni-Vestfaliji odražava proba za hitne slučajeve.

U Nemačkoj se od 2018. godine dva puta godišnje održava Dan upozorenja - u martu i u septembru. 
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike