Fon der Lajen: Putinova odluka da položi oružje biće korak ka miru

11.03.2024

23:46

0

Niko ne žudi za mirom više od naroda Ukrajine - navela je ona

Fon der Lajen: Putinova odluka da položi oružje biće korak ka miru
Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas da bi korak ka miru trebalo da bude polaganje naoružanja ruske vojske i njeno povlačenje iz Ukrajine.

- Niko ne žudi za mirom više od naroda Ukrajine. Svi mnogo trpe ovaj rat u koji ih je (ruski predsednik Vladimir) Putin uvukao...Ali, mir mora biti pravi, pravedan, ne sme biti okupacije, nema prinude. Znamo pouzdano da korak ka miru može biti trenutak kada Putin položi oružje - on je agresor, napao je Ukrajinu - naglasila je Fon der Lajen, komentarišući nedavnu papinu izjavu, prenosi Ukrinform.

Ona je izrazila uverenje da je po pitanju uslova mira neophodno slušati Ukrajince koji žele da žive u nezavisnoj i slobodnoj državi.

AP Photo/Darko Vojinović
 

- Pružamo podršku Ukrajini kako bi mogla da dobije ovu borbu - rekla je Fon der Lajen u Berlinu tokom predstavljanja zajedničkog izbornog programa Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko socijalne unije (CSU) za izbore za Evropski parlament.

Prema njenim rečima, Putin želi da na silu promeni granice, ali Evropa stoji uz Ukrajinu i teži da ta zemlja postane članica evropske porodice.

- Važno da sve autokrate ovog sveta, neprijatelji demokratije i Putinovi prijatelji, takođe ovde u Evropi, znaju da ćemo braniti našu demokratiju zasnovanu na našim vrednostima - istakla je Fon der Lajen.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike