Vest koja je šokirala Nemačku: Najveći evropski proizvođač nameštaja zatvara fabriku, otpušta radnike!

12.03.2024

07:36

0

Iz kompanije navode da očekuju da će ekonomska klima nastaviti da se pogoršava

Vest koja je šokirala Nemačku: Najveći evropski proizvođač nameštaja zatvara fabriku, otpušta radnike!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Aktuelni globalni ekonomski izazovi doveli su do značajnog pada porudžbina u nekoliko nemačkih industrija.

Industrija nameštaja takođe ima velike probleme zbog čega mora da reaguje i Rauh Mobelverke sa sedištem u Frojdenbergu. Kompanija je potvrdila da će njihova fabrika u Mastershauzenu biće zatvorena najkasnije do kraja januara 2025. godine dok će više od 150 zaposlenih iz sedišta ostati bez posla.

Kompanija iz Baden Virtemberga podnela je nedavno i zahtev za bankrot.

- Svake nedelje konkurent, dobavljač ili trgovac na malo mora da podnese zahtev za bankrot. Nema znakova povećanja poslovanja, a izgleda da se to neće dogoditi u dogledno vreme - navode iz Rauha.

Iz kompanije navode da očekuju da će ekonomska klima nastaviti da se pogoršava.

- Proizvedene količine su sada pale ispod kritične vrednosti za industrijsku proizvodnju - objašnjavaju u kompaniji nemačkim medijima.

Mnogo truda je uloženo u kreiranje novih asortimana, koji su takođe naišli na pozitivne reakcije, međutim, to nije dovoljno za unapređenje poslovanja u fabrici.

Rauh Mobelverke je osnovan 1897. godine i prodaje nameštaj za spavaće sobe i ormara proizvedene isključivo u Nemačkoj. Kompanija ima 1.420 zaposlenih dok je prošle godine imala prodaju od 294 miliona evra.

Održavanje fabrike u Mastershauzenu više nije moguće.

- Proizvodnju i poslovanje u Mastershauzenu treba postepeno ugasiti, počevši što je pre moguće po završetku procesa usaglašavanja interesa, a najkasnije do 31. januara 2025. godine. To će postepeno eliminisati potrebu za zapošljavanjem za 164 radnika koji rade u Mastershauzenu - navodi se u saopštenju.

Najveći evropski proizvođač nameštaja za spavaće sobe i programa garderobe takođe mora da izvrši prilagođavanja u svom sedištu u Frojdenbergu na Majni.

Kompanija je takođe izvestila da u fabrici u Frojdenbergu postoji i višak zaposlenih zbog smanjenog obima porudžbina.

- Planiramo da smanjimo radnu snagu u dve faze do 30. juna 2025. godine. Trenutno se pretpostavlja da prirodni odliv može u velikoj meri da spreči otpuštanja - navodi kompanija i dodaje da bi moglo doći do smanjenja broja poslova u administraciji i proizvodnji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike