Ubili više od 400.000 ptica pevačica! Hvataju ih mrežama i lepkom da bi restorani od njih pravili razna jela

07.03.2024

07:25

0

Hvatanje ptica pevačica za ljudsku ishranu zabranjeno je na Kipru 1974. godine, ali se i dalje dešava u ogromnim razmerama

Ubili više od 400.000 ptica pevačica! Hvataju ih mrežama i lepkom da bi restorani od njih pravili razna jela
Ptice se lepkom hvataju kako bi od njih pravili posebna jela - Copyright Profimedia

Više od 400.000 ptica pevačica je uhvaćeno i ubijeno na Kipru prošle jeseni kao deo nedavnog porasta zločina protiv divljih životinja, navedeno je u izveštaju organizacije "BrdLajf Kipar".

Organizovane kriminalne mreže koriste mamce i zvučnike koji sviraju ptičiju pesmu kako bi namamili ove male ptice, uključujući i omiljene baštenske poput crvendaća i vrabaca, koji se gnezde u žbunju ili voćnjacima, gde ih hvataju mrežama ili granama prekrivenim lepkom.

Zatim se na "crnim" pijacama prodaju restoranima za spremanje lokalnog jela pod nazivom "ambelopulia" - marinirane, grilovane ili kuvane ptice pevačice.

Izveštaj, koji je sačinio "BrdLajf Kipar" uz podršku organizacije za zaštitu ptica RSPB i Komiteta protiv ubijanja ptica (CABS), pokazuje da je samo tokom jeseni 2023. na ovaj način ubijeno 435.000 ptica. 

Dok je broj uhvaćenih ptica u protekloj deceniji opadao, prošle godine je zabeleženo povećanje od 90.000 u odnosu na 2022. godinu.

Martin Helikar, direktor organizacije, rekao je da je uprkos veoma dobrom napretku postignutom poslednjih godina, ova jesen bila podsetnik da se to može brzo preokrenuti.

Hvatanje ptica pevačica za ljudsku ishranu zabranjeno je na Kipru 1974. godine, ali se i dalje dešava u ogromnim razmerama.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike