Zaharova odala priznanje Vašingtonu: SAD izdaju svoje saveznike ne trepnuvši

06.03.2024

11:31

0

Reagujući na izjavu američkog zvaničnika zapitala se i zašto Zelenski traži pomoć ako hoće da se "bori samostalno"

Zaharova odala priznanje Vašingtonu: SAD izdaju svoje saveznike ne trepnuvši
Copyright Profimedia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova oštro je reagovala na nedavne izjave Bele kuće o želji ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se samostalno bori, ističući da Vašington bez imalo oklevanja izdaje svoje saveznike kada je u pitanju pružanje podrške.

- Treba odati priznanje po pitanju podrške saveznicima - SAD su dosledne do detalja, izdaju, a da ne trepnu - napisala je Zaharova na Telegramu i postavila pitanje zašto ukrajinski lider uopšte traži pomoć od NATO-a ako već želi da se samostalno bori.

Podsetila je i na želju Zelenskog da se samostalno suprotstavi nuklearnoj sili još od vrtićkih dana.

Ova reakcija Zaharovene je odgovor na izjavu koordinatora za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džona Kirbija, koji je tvrdio da Zelenski nikada nije zatražio prisustvo američkih vojnika u Ukrajini, već samo finansijsku pomoć.

U poslednjih nekoliko dana aktuelna tema je slanje vojnika NATO-a u Ukrajinu, naročito otkad francuski predsednik Emanuel Makron to nije isključio kao opciju, da bi se kasnije, posle razdora u NATO-u, pravdao da je njegova izjava bila "odmerena".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg demantovao je da takvi planovi postoje. Slično su se izjasnile i druge zemlje poput SAD-a, Nemačke, Finske, Češke, Poljske i Švedske.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike