Satelitske fotografije pokazale razmeru razaranja požara u Teksasu: Neke lokacije potpuno su neprepoznatljive (FOTO)

05.03.2024

17:44

0

Dve osobe su poginule, a procenjuje se da je oko 500 objekata uništeno

Satelitske fotografije pokazale razmeru razaranja požara u Teksasu: Neke lokacije potpuno su neprepoznatljive (FOTO)
Copyright Tanjug/Maxar Technologies via AP

Satelitski snimci objavljeni u ponedeljak pokazuju razmere razaranja koje je izazvao niz šumskih požara u Panhandlu u Teksasu, uključujući najveći šumski požar u istoriji države, koji je i dalje u velikoj meri neobuzdan.

Fotografije je objavila američka kompanija za svemirsku tehnologiju Maksar, a sateliti su ih napravili tokom požara i nakon njih.

Dve osobe su poginule, a procenjuje se da je oko 500 objekata uništeno u požarima, od kojih su neki izbili prošle nedelje izazvani visokim temperaturama i vetrom, rekli su zvaničnici.

Najveći požar u državnim evidencijama je takozvani požar Smoukhause Krik, koji je počeo 26. februara i zahvatio oko 435.000 hektara.

Najveći požar pre ovog zahvatio je Amarilo na istoku 2006. godine, spalivši 367.000 hektara, prema statističkim podacima Teksaške službe za šume A&M, koja je državna agencija.

Predviđa se da će temperature u regionu porasti ove nedelje, ali da će hladni front verovatno doneti padavine od petka, saopštila je Nacionalna meteorološka služba u Amarilu.

Guverner Teksasa Greg Abot izdao je deklaraciju o katastrofi zbog požara, a odobren je i zahtev za pomoć Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama.

Predsednik Džo Bajden rekao je krajem prošle nedelje da će FEMA garantovati da će Teksasu, kao i Oklahomi, biti nadoknađeno ono što su potrošili za gašenje požara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike