Sat pronađen u ruševinama Hirošime prodat na aukciji: Šokiraćete se kada čujete cifru!

24.02.2024

07:29

0

Ovaj ručni sat, na primer, označava tačan trenutak u vremenu kada se istorija zauvek promenila", rekao je Bobi Livingston, izvršni potpredsednik na RR Auction

Sat pronađen u ruševinama Hirošime prodat na aukciji: Šokiraćete se kada čujete cifru!
Copyright Foto: Nikki Brickett/RR Auction via AP

Sat koji se istopio tokom bombardovanja Hirošime u Japanu 6. avgusta 1945. prodat je na aukciji za više od 31.000 dolara. Sat je stao u trenutku detonacije atomske bombe iznad japanskog grada, u 8:15 ujutru, tokom završnih dana Drugog svetskog rata, prema aukcijskoj kući RR Auction sa sedištem u Bostonu.

Pobednička ponuda na aukciji koja je završena u četvrtak bila je 31.113 dolara, a kupac je odabrao da ostane anoniman, prenosi AP.

Sat je pronašao britanski vojnik u ruševinama Hirošime, a prodat je zajedno sa drugim istorijski značajnim predmetima, navodi aukcijska kuća.

Foto: Nikki Brickett/RR Auction via AP
 

"Nadamo se da će ovaj eksponat muzejskog kvaliteta ostati dirljiv obrazovni simbol, koji će služiti ne samo da nas podseti na danak rata, već i da naglasi duboke, destruktivne sposobnosti koje čovečanstvo mora da nastoji da izbegne.

Ovaj ručni sat, na primer, označava tačan trenutak u vremenu kada se istorija zauvek promenila", rekao je Bobi Livingston, izvršni potpredsednik na RR Auction.

Na aukciji se našla potpisana kopija "Male crvene knjige" bivšeg kineskog lidera Mao Cetunga, prodata za 250.000 dolara, kao i potpisan ček prvog predsednika SAD Džordža Vašingtona, prodat za 135.473 dolara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike