Isisovoj nevesti zabranjeno da se vrati u Britaniju: Odbijena žalba Šamime Begum, koja je sa dve drugarice pobegla u Siriju

23.02.2024

14:23

0

Iz britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova poručili su da je „ključna karakteristika“ slučaja nacionalna bezbednost

Isisovoj nevesti zabranjeno da se vrati u Britaniju: Odbijena žalba Šamime Begum, koja je sa dve drugarice pobegla u Siriju
Copyright Profimedia

Pripadnici ISIS-a Šamimi Begum zabranjen je ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo nakon što je odbijen njen prigovor na Apelacionom sudu zbog oduzimanja britanskog državljanstva.

Poznata kao "ISIS-ova nevesta", ona je 2015. pobegla u Siriju da se pridruži terorističkoj grupi sa dve školske drugarice tokom februarskih raspusta kako bi se udala za ozloglašenog tvrdolinijaškog člana Islamske države.

Odbacujući njenu žalbu za ukidanje britanskog pasoša, glavna sudija baronica Su Kar rekla je da bi se "moglo tvrditi da je odluka u slučaju gospođe Begum bila oštra", ali i da je ona "sama stvaralac svoje nesreće".

Posle presude advokat Danijel Furner, koji zastupa Begum, rekao je da je obećao njoj i Vladi „neće prestati da se bori dok ona ne dobije pravdu i dok se bezbedno ne vrati kući“.

Iz britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova poručili su da je „ključna karakteristika“ slučaja nacionalna bezbednost.

- Činjenica da je neko radikalizovan i da je možda izmanipulisan nije u suprotnosti sa procenom da predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost - navodi se.

Metropolitan Police via AP
 

Begum je jedna od tri studentkinje, pored Kadize Sultane (16) i Amire Abase (15), koji su pobegle iz Londona i otputovale preko Turske da bi se pridružili jednoj od najozloglašenijih terorističkih organizacija. Koje uloge su imale u kalifatu nije poznato, jer Begum tvrdi da je jednostavno bila domaćica i da je izgubila troje dece tokom svog boravka tamo.

Obaveštajni izvori su rekli da je bila umešana u zašivanje eksploziva u samoubilačke prsluke, a ona je negirala da je bila svedok pogubljenja, ali je priznala da je videla odsečene glave bačene u kantu za smeće.

Veruje se da je Sultana poginula u ruskom napadu nekoliko nedelja kasnije, u maju 2016, ali to nikada nije nezavisno potvrđeno. Abase se udala za borca ISIS-a Abdulaha Elmira, 18-godišnjeg Australijanca, koji je zbog riđe kose dobio nadimak Džindžer Džihadi. Poginuo je u napadu dronom u decembru 2015. Abase je komunicirala sa svojom mamom Fetijom Husen u Velikoj Britaniji putem društvenih mreža, ali su poruke iznenada prestale i njena majka sada veruje da je i njena ćerka mrtva.

Begum tvrdi da je Abase živa. Begum se udala za člana ISIS-a, holandskog državljanina Jaga Riedijka (27), kada je imala 15 godina i sa njim je imala troje dece koja su kasnije umrla. Britansko državljanstvo oduzeto joj je 2019. godine i 2023. odbijen joj je zahtev da ga ponovo dobije. Ona navodno sada prodaje pakete sa hranom koje su joj dale u zatvorskom logoru humanitarne agencije kako bi zaradila dovoljno novca za zapadnjačku odeću i farbu za kosu.

Još u novembru 2022. njeni advokati su tvrdili da je Begum bila žrtva trgovine decom i da bi joj trebalo dozvoliti da se vrati u Veliku Britaniju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike