Islamska država zvanično proglasila novog vođu: Portparol ekstremista potvrdio i Al Kurašijevu smrt - izustio samo jednu rečenicu

30.11.2022

21:16

0

Autor: 24sedam

Američki specijalci ubili su vođu džihadističke grupe u napadu na severozapadu Sirije, rekao je predsednik Džo Bajden u februaru

Islamska država zvanično proglasila novog vođu: Portparol ekstremista potvrdio i Al Kurašijevu smrt - izustio samo jednu rečenicu
Ilustracija - Copyright AP Photo/Khalid Mohammed, File

Islamska država potvrdila je danas smrt svog lidera Abu Ibrahima al Hašimija al Kurašija i proglasila Abu al Hasana al Hašemija al Kurašija za svog novog vođu.

Američki specijalci ubili su vođu džihadističke grupe u napadu na severozapadu Sirije, rekao je predsednik Džo Bajden u februaru.

Smrt Al Kurašija je težak udarac za Islamsku državu i dolazi samo dve godine nakon što je nasilna sunitska muslimanska grupa izgubila dugogodišnjeg vođu Abu Bakra al Bagdadija u sličnom napadu 2019. godine.

Portparol ekstremističke grupe rekao je da je Al Hašimi ubijen "u borbi sa neprijateljima Božjim", ne precizirajući datum njegove smrti ili okolnosti.

Inače, Al Kuraši bio je irački islamistički terorista i drugi kalif Islamske države. Njegovo imenovanje od strane šura saveta objavili su mediji Islamske države 31. oktobra 2019. godine, manje od nedelju dana nakon smrti prethodnog lidera Abu Bakra al Bagdadija.

Al Kurašijev mandat kao kalifa doveo je do toga da je Islamska država uglavnom ograničena na pobunjeničke aktivnosti na Bliskom istoku, ali je takođe napravila značajan napredak u Africi, gde je ISIS povećala svoje teritorije i uticaj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike