Slomljena ukrajinska odbrana: Rusija zauzela ključno uporište za odbranu Donjecka

19.02.2024

22:27

0

Oslobađanjem Avdejevke Rusija je dobila uporište, što je važno sa stanovišta odbrane čitavog regiona

Slomljena ukrajinska odbrana: Rusija zauzela ključno uporište za odbranu Donjecka
Ilustracija - Copyright AP Photo/Libkos, FILE

Oslobađanje Avdejevke je najveća ruska pobeda u poslednjih nekoliko meseci i od vitalnog je značaja za sprečavanje daljeg granatiranja Donjecka, grada u Donbasu koji je skoro 10 godina bio na udaru ukrajinske artiljerije. Ujedno, to označava i pad jednog od ključnih uporišta ukrajinskih snaga, ocenjuju ruski eksperti.

Avdejevka je strateški važna i za Ukrajinu i za Rusiju. Tokom sukoba u Donbasu, ovaj grad je pretvoren bukvalno u utvrđenje ukrajinskih oružanih snaga, odakle su intezivno gađani Donjeck, Makejevka, Jasinovata i druga naselja Donjecke narodne republike.

Oslobađanjem Avdejevke Rusija je dobila uporište, što je važno sa stanovišta odbrane čitavog regiona i ruskim snagama će pomoći u preuzimanju kontrole nad novim teritorijama u Donjeckoj narodnoj republici.

Printscreen Google Maps
 

Pored toga, Avdejevka je najvažnije logističko čvorište koje povezuje severne i južne regione DNR, a njeno osvajanje remeti logistiku ukrajinskih oružanih snaga.

Ruski eksperti ocenjuju da je upravo u Avdejevki započeo proces urušavanja fronta na strani

Oružanih snaga Ukrajine, a da je oslobođenje Avdejevke od velikog značaja, jer je to bio jedan od najvažnijih odbrambenih čvorišta koje je stvorio kijevski režim.

Russian Defense Ministry Press Service photo via AP
 

- To se nikako ne može potceniti, to je bio veliki problem za ceo Donjeck. Avdejevka je veoma aktivno pripremana od 2015. godine kao glavno odbrambeno čvorište. To je mesto odakle su potom razvijana vojna dejstva koje je Ukrajina trebalo da počne 2022. godine, ali smo ih mi preduhitrili... Dakle, to je veoma ozbiljno utvrđenje, jedno od najmoćnijih koje je Ukrajina stvorila... - kaže Vladimir Truhan, pukovnik u rezervi centralnog aparata Ministarstva odbrane Rusije.

Ukrajinska odbrana je slomljena

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Aktivne borbe za Avdejevku vođene su od prošle jeseni, a oslobađanje ovog grada najveća je promena na liniji fronta dugoj više od hiljadu kilometara, po mnogima čak i značajnija od prošlogodišnjeg zauzimanja obližnjeg grada Artjomovska, odnosno Bahmuta, kako ga Ukrajinci zovu.

Oslobađanjem Avdejevke omogućeno je udaljavanje prve linije fronta od Donjecka, čime je značajno zaštićeniji od terorističkih napada Kijeva, a prva linija fronta pomerena je više od 8,6 kilometara unapred. Površina oslobođenje teritorije iznosi 31,75 kvadratnih kilometara.

Dok se na Zapadu traže krivci za ukrajinski poraz, ruski vojnici, ali i lokalno stanovništvo, slave što se "Avdejevka vratila kući", a nad gradom se ponovo vijori ruska zastava.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike