Nosi titulu najstarijeg predsednika SAD sa najviše gafova! Bajdenove ispade analizirao i gerontolog - evo šta kaže za aktuelnog šefa države

18.02.2024

21:03

0

Autor: Lj. S.

Tešku kritiku Bajden je nedavno dočekao i od specijalnog tužioca Roberta Hura koji je ocenio da šef SAD ima značajna ograničenja u pamćenju

Nosi titulu najstarijeg predsednika SAD sa najviše gafova! Bajdenove ispade analizirao i gerontolog - evo šta kaže za aktuelnog šefa države
Copyright AP Photo/Andrew Harnik

Ko od dvojice najizglednijih kandidata za novog predsednika SAD, aktuelni šef Bele kuće Džozef Bajden (81) ili lider republikanaca Donald Tramp (77), ima više šanse da preživi još jedan mandat - pitanje je koje je obeležilo početak trke za Belu kuću.

Tema se toliko zagrejala da je čak gerontolog sa američkog univerziteta Ilinois Džej Olšanski, napravio studiju u kojoj je utvrdio da Bajden ima 95 odsto šansi da preživi u naredne četiri godine, Tramp 90 procenata, u poređenju sa oko 85 odsto koliko ima prosečan Amerikanac tih godina.

Olašanski ocenjuje da su Bajden i Tramp uprkos godinama "superdeke" i da obojica potiču iz dugovečnih i privilegovanih porodica. Dodao je da je Tramp, iako je četiri godine mlađi, deblji i slabije aktivan u poređenju sa mršavim Bajdenom koji još vozi bicikl, iako se događa da sa njega padne.

Elizabeth Frantz/Pool via AP
 

No, pljusak negativnih komenatara na račun "krštenice" predvodnika demokrata su znatno veće. Bajden već nosi titulu najstarijeg predsednika SAD u istoriji, dok mu sve češći gafovi još više snižavaju rejting. Godine su, uz ekonomiju, crvene linije koje prete da Bajdenu ugroze kampanju.

Tešku kritiku Bajden je nedavno dočekao i od specijalnog tužioca Roberta Hura koji je ocenio da šef SAD ima značajna ograničenja u pamćenju i da, čak, nije mogao da se seti kada mu je umro sin Bo. Iako je Bajden oštro demantovao te navode naglasivši da je sa njegovom memorijom sve u redu, javnost je skeptična.

Kritike na račun Bajdenove krštenice nedavno je uputila i njegova partijska koleginica, bivša državna sekretarka SAD i nekadašnja protivkandidatkinja Trampu na predsedničkim izborima, Hilari Klinton. Izjavila je da su godine američkog predsednika "legitimni problem".

- Pogledajte sve šta se dogodilo u poslednje tri godine sa tim tipom - izjavio je za "Tajms" Travis Aslin iz Ajove koji je ranije podržavao demokrate, ali sada ne može da se natera da glasa za Bajdena. - Stoji na bini i izgleda kao moj deda. Moj deda je imao Alchajmerovu bolest.

AP Photo/Evan Vucci
 

Američki magazin piše i da će pitanje godina u narednim mesecima timovi obojice kandidata koristi jedan protiv drugog, trudeći se da rivala predstave kao senilnog i nemoćnog. Parolu da je napad najbolja odbrana iskoristile su nedavno i demokrate kada su na kritike zbog Bajedenovog mešanja imena odgovorile optužbama na Trampov račun jer je pobrkao imena stranačke protivkandidatkinje Niki Hejli i bivše predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi.

Nedavno istraživanje Ej-Bi-Si njuza i Ipsosa pokazalo je da većina glasača u SAD smatra da su i Bajden i Tramp prestari da bi služili još jedan predsednički mandat. Čak 86 odsto ispitanika je reklo da Bajden ne bi trebalo ponovo da se kandiduje za predsednika SAD zbog godina. Od toga, 27 odsto veruje da je samo Bajden prestar, a 62 odsto Tramp, dok to za obojicu tvrdi 59 odsto ispitanika. Kada je reč o opredeljenim biračima, čak 74 odsto "plavih" glasača smatra da je Bajden vremešan za najvišu funkciju u zemlji, dok je samo 35 odsto "crvenih" to misli za lidera republikanaca.

A anketa koju su sproveli Rojters i Ipsos pokazala je da tri četvrtine Amerikanaca, uključujući više od polovine demokrata, misli da je Bajden prestar da bi bio na najvišoj poziciji u zemlji, a samo polovina glasača i trećina republikanaca govore isto o Trampu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike