Mađarski parlament bi uskoro mogao da odobri zahtev za članstvo: Švedska sve bliža NATO-u!

17.02.2024

17:45

0

Orban: Mađarski parlament može uskoro da odobri zahtev Švedske za NATO članstvo

Mađarski parlament bi uskoro mogao da odobri zahtev za članstvo: Švedska sve bliža NATO-u!
Copyright Profimedia

Mađarski parlament može da ratifikuje zahtev Švedske za članstvo u NATO kada se sastane na prolećnom zasedanju krajem ovoga meseca, izjavio je danas premijer Mađarske Viktor Orban u obraćanju naciji.

- Dobra je vest da će naš spor sa Švedskom uskoro biti okončan - rekao je Orban, preneo je Rojters.

Orban je naveo da su on i švedski premijer Ulf Kristerson preduzeli korake da se ponovo izgradi poverenje između dve zemlje. Orban nije rekao koji su to koraci, navodi britanska agencija.

AP Photo/Markus Schreiber, File
Viktor Orban

Očekuje se da će mađarski parlament početi prolećno zasedanje 26. februara. Američka ambasada u Budimpešti saopštila je u petak da će dvostranačka delegacija američkog Kongresa posetiti Mađarsku u nedelju kako bi izvršila pritisak na Budimpeštu da ratifikuje zahtev Švedske za članstvo u NATO-u kada se mađarski parlament ponovo sastane nakon zimske pauze, saopštila je danas američka ambasada u Budimpešti.

Ambasada je navela da senatori putuju u Mađarsku da bi razmotrili sa mađarskim zvaničnicima "strateška pitanja sa kojima se suočavaju NATO i Mađarska".

- Pristupanje Švedske NATO je pitanje koje direktno utiče na nacionalnu bezbednost SAD, a takođe i na bezbednost Alijanse u celini - rekao je američki ambasador u Budimpešti Dejvid Presman ranije ovoga meseca.

Mađarska je jedina zemlja članica NATO koja nije ratifikovala švedski zahtev. Švedska je podnela zahtev za pridruživanje NATO u maju 2022. godine, nakon početka rata u Ukrajini. Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem rekao je u sredu da očekuje da Mađarska uskoro odobri zahtev Švedske za članstvo u NATO.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike