Natašu je otmičar 8 godina držao u podrumu: Uspela je da pobegne, a njena priča i danas šokira (VIDEO)

03.08.2021

10:05

0

Autor: N.P.

Tragična priča Nataše Kampuš

Natašu je otmičar 8 godina držao u podrumu: Uspela je da pobegne, a njena priča i danas šokira (VIDEO)
Profimedia

Petnaest godina posle uspešnog bekstva iz ralja otmičara, koji je osam godina držao u podrumu, Nataša Kampuš kaže da je njen otmičar Volfgang Priklopil obožavao Adolfa Hiltera i da je želeo da se oseća kao što su se osećale žrtve Trećeg rajha.

Kampuš je 1998. godine, kada je imala svega 10 godina, oteta na putu do škole.

Pročitajte još

Njen slučaj potresao je celu Austriju, ali i svetsku javnost, posebno nakon što je uspela da pobegne i pošto se saznalo u kakvim okolnostima ju je držao otmičar.

Priklopil je devojčicu držao u podrumu svoje kuće, a da niko nije to primetio osam i po godina.

– On je obožavao Hitlera i želeo je da se osećam kao što su se osećale žrtva nacista. Dao mi je malo da jedem, malo odeće, i ponižavao me je stalno. Terao me je i da obavljam teške poslove, pa me je i ošišao na ćelavo – objasnila je Kampuš, koja je 23. avgusta 2006. uspela da pobegne iz ralja otmičara.

Inače, Kampuševa je dobila, kao obeštećenje kuću svog otmičara, koji je, kada je ona pobegla, izvršio samoubistvo bacivši se pred voz.

Kako je rekla, svaka dva meseca obilazi tu kuću u mestu Štrashof pokraj Beča, koja opominje šta se dešavalo iza visokih ograda i debelih zidova.

Slučaj koji je zapanjio Evropu

Nezaposleni telekomunikacijski inženjer Priklopil zgrabio je Kampuševu na putu ka školi i uvukao je u svoj kombi 2. marta 1998. Zaključao ju je u sobu u podrumu u predgrađu Štrashofa, u blizini njene kuće. Priklopil je svojoj žrtvi rekao da su vrata i prozori minirani i da je njena porodica zaboravila na nju.

Živela je u veoma maloj, tajnoj sobici, od samo pet kvadrata. Bio je to zatvoren prostor sa velikim čeličnim vratima. Ulaz je bio skriven u Priklopilovoj garaži, a soba nije imala prozore niti je u nju dopirala dnevna svetlost. Nije joj bilo dozvoljeno da napušta taj skučeni prostor prvih nekoliko godina zatočeništva.

Youtube/wocomoDOCS

Prvih šest meseci tu je bila neprestano, a iz nje nije izašla nijednom. Nakon toga, smela je da boravi u drugim delovima kuće, ali je noću morala da se vrati u sobu gde je bila zatvorena dok je Priklopil bio na poslu.

Nakon nekog vremena, sobicu su preuredili prema njenim idejama. U trenutku kada je policija prvi put pregledala kuću, u sobici su pronašli nove merdevine koje su vodile prema krevetu, fioke, police na kojima je imala i šoljice, TV, sto, stolicu, WC školjku i lavabo, vešalice za odeću i ventilator. Soba je bila prepuna papira, knjiga, odeće, kutija, igara i flaša vode.

Od juna 2005. godine Nataši je bilo dopušteno da se šeta po vrtu. Priklopil joj je 2006. dopustio da napušta kuću po potrebi. Nakon toga odveo ju je i na skijanje na nekoliko sati u blizini Beča. Tada nije imala priliku za bekstvo. U početku je Nataša ovu priču negirala, ali je uz niz dokaza priznala da je istina.

Priklopil, Youtube/Printscreen

Nataša tvrdi da je imala više prilika za bekstvo, a priznala je da joj je čak i sam Priklopil ponekad predlagao načine na koje bi mogla da pobegne. Neki od komšija čak su medijima rekli i da je bilo slučajeva u kojima bi Priklopil jeo u restoranu dok bi ga Nataša sama čekala u automobilu.

Sve se promenilo tog 23. avgusta 2006. godine. Čistila je i usisavala otmičarev automobil. U 12.53 sati, Priklopila je neko nazvao pa se on udaljio da mu ne smeta buka usisavača. Kampuševa je ostavila uređaj uključen, pa je pobegla iz dvorišta. Trčala je kroz dvorišta i ulicu oko 200 metara i tražila je od prolaznika da zovu policiju, ali niko se nije obazirao. Nakon pet minuta pokucala je na prozor jedne kuće i predstavila se. Žena je pozvala policiju koja je stigla u 13:04. Ubrzo je odvedena u policiju gde je potvrđen njen identitet.

Bila je u dobrom fizičkom stanju iako je bila prilično bleda, rastresena, a težila je tek 48 kilograma, skoro kao i osam godina ranije, kada je nestala. U tih osam godina narasla je samo 15 centimetara.

Youtube/wocomoDOCS

Savin Frojdenberger, prva policijska službenica koja je došla u kontakt s Natašom nakon bekstva, rekla je da je bila iznenađena devojčicinom inteligencijom i vokabularom. Nakon dve godine zatočeništva, Priklopil je počeo da joj donosi knjige, novine, imala je i radio, a gledala je i TV program ORF-a poznat po promovisanju obrazovanja i klasične muzike.

Kada je Priklopil saznao da policija traga za njim, ubio se skočivši pod voz blizu stanice Nordbanhof u Beču. Veruje se da je planirao samoubistvo jer je jednom rekao Nataši da ga nikada neće uhvatiti živog.

Danas, slobodna od Prikopila, ali ne i sećanja, čini se kako Kampuševa i dalje ima dosta problema da se privikne na “normalan” način života. Mnogi smatraju da pati i od Stokholmskog sindroma.

Pročitajte još

Napisala je knjige “3096 dana” i “Deset godina slobode” i zaradila milione od TV intervjua, snimanja i saradnje s filmskim rediteljima, a bavi se i izradom nakita.

Živi skromno i povučeno.

Instalirajte iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti